Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Ykkösakselille 4,8 miljoonaa euroa rahoitusta 2023 – 2027

Ykkösakselille 4,8 miljoonaa euroa rahoitusta 2023 – 2027

Jaa linkki:

Ykkösakseli jatkaa Leader-ryhmänä maaseudun paikallista kehittämistä Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi Ykkösakselille rahoitusta 4,8 miljoonaa euroa vuosille 2023 – 2027.

”Olemme erittäin tyytyväisiä saamaamme rahoitukseen. Vuositasolla voimme myöntää hanke- ja yritystukia suurin piirtein saman verran kuin aikaisemminkin”, iloitsee Ykkösakselin toiminnanjohtaja Maarit Teuri. Myönnetystä rahoituksesta 3,8 miljoonaa käytetään hanketukiin ja vajaa miljoona Leader-ryhmänä toimimiseen eli alueen asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten aktivointiin ja neuvontaan.

”Olemme yhdessä asukkaiden ja yhteisöjen kanssa laatineet kehittämisstrategian, joka ohjaa rahoitusta meidän alueellamme. Strategiassa tavoitellaan esimerkiksi parempia lähipalveluja, sujuvaa arkea, elinvoimaisia mikroyrityksiä ja varautumista tulevaisuuteen”, Teuri kertoo.

Ykkösakselin toiminta-alueella on 102 000 asukasta. Leader-rahoituksen ulkopuolelle jäävät Lohjan ja Salon kaupunkikeskustat.

Tukien haku alkaa keväällä

Uusi rahoituskausi on alkanut, mutta hanketukia ei voi vielä hakea. Hakeminen alkaa myöhemmin keväällä, kun kansallinen lainsäädäntö ja toimeenpano, mm. tukien sähköinen asiointipalvelu, valmistuvat.

”Järjestämme keväällä jokaisessa kunnassa infotilaisuuksia Leader-rahoituksen mahdollisuuksista ja tukien hakemisesta. Jos mielessä on idea, kannattaa kuitenkin olla yhteydessä meihin heti! Hankkeen suunnittelu ottaa oman aikansa”, Teuri neuvoo. Ykkösakseli kertoo infotilaisuuksista ja hakemisen avautumisesta kotisivuilla ja uutiskirjeessä.

Hanke- ja yritystuet uudistuvat jonkin verran, mutta paljon pysyy ennallaan. ”Uutta on esimerkiksi osa-aikaisen yrittäjyyden tukeminen tai viljelijäryhmien yhteiseen kehittämiseen soveltuvat hankkeet”, Teuri mainitsee.

Ykkösakseli lyhyesti 

Ykkösakseli ry on Leader-ryhmä, jonka tarkoituksena on maaseudun paikallinen kehittäminen. Toiminta-alue on Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti. Leader-toiminta kannustaa asukkaita ja yhteisöjä kehittämään omaa aluettaan. Ykkösakseli rahoittaa paikallisia kehittämishankkeita ja myöntää yritystukia. Rahoituksesta päättää hallitus, jossa on asukkaiden, yhteisöjen ja kuntien edustus.

Ykkösakseli on saanut vuosille 2023 – 2027 rahoitusta 4,8 miljoonaa euroa. Suomessa toimii 52 Leader-ryhmää. Niille on myönnetty maaseudun paikalliseen kehittämiseen yhteensä 223 miljoonaa euroa. Leader-rahoituksesta 43 % tulee EU:lta, 37 % valtiolta ja 20 % toiminta-alueen kunnilta.

 

Lue lisää: yhteensä 223 miljoonaa euroa rahoitusta 52 Leader-ryhmälle Suomessa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedote

Tulosta