Helmikuussa paneudutaan yhdistysten hyviin käytäntöihin
Yhdistyslaturin toinen vapaaehtoisteemainen koulutus perehdyttää yhdistysten omiin hyviin käytäntöihin. Vapaaehtoistyön hyviä käytäntöjä -koulutuksessa pääosassa on neljä yhdistystä Ykkösakselin alueelta. Nämä yhdistykset jakavat osallistujien kanssa omat hyväksi havaitut metodit tapahtumien järjestämisestä, kirpputoritoiminnasta, talkoojärjestelyistä sekä kyläsaunan ylläpidosta. Koulutus järjestetään keskiviikkona 16. helmikuuta klo 17.30-19.30.
Koulutuksen aiheina ovat:
– Tapahtuman järjestäminen, puhujana Sanna Brandt Teijon alueen kyläyhdistyksestä, Salo
– Kirpputoritoiminta yhdistyksen järjestämänä, puhujana Kaarina Pullinen Vihtijärven kyläyhdistyksestä, Vihti
– Talkoojärjestelyt Meripirtin kerhossa, puhujana Jarmo Vähäsilta Meripirtin kerhosta, Salo
– Kyläsaunan ylläpito ja vuokraustoiminta vapaaehtoistoimin, puhujina Kaija Laaksonen, Liisa Komulainen ja Pia Lampinen Otalammen alueen kyläyhdistyksestä, Vihti
Ilmoittaudu mukaan Vapaaehtoistyön hyvät käytännöt -koulutukseen klikkaamalla tästä. Linkki koulutukseen lähetetään sähköpostilla päivää ennen koulutusta. Koulutus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille.
Palkittuja kyliä, miesten kerho ja käsin veistetty sauna
Teijon alueen kyläyhdistys
Teijon alueen kyläyhdistys toimii Salossa ja se kattaa neljän kylän alueen. Kyläyhdistys perustettiin vuonna 1997 ja sillä on jäseniä 350. Teijon alueen kyläyhdistys on valittu Varsinais-Suomen vuoden kyläksi vuonna 2010 ja Suomen Vuoden kyläksi vuonna 2011. Yhdistyksen tarkoituksena on Teijon alueen kaikinpuolinen kehittäminen ja asukkaiden asumisviihtyvyyden lisääminen sekä kyläläisten näkemysten esiintuominen aluetta koskevissa asioista päätettäessä.
Varsinainen toiminta järjestyy tiimien avulla. Kyläyhdistyksellä on eri tiimejä hoitamassa Teijon kyläsaunaa, Kylätalo Punaporttia, koulua ja päiväkotia, luontokoulutoimintaa sekä tiedotusta ja markkinointia. Teijon luontokoulu on perustettu vuonna 2021 ja koululle on palkattu kaksi osa-aikaista ympäristökasvattajaa. Teijon Juhannusjuhlat ovat hyvin tunnettu Salon alueella ja Wanhanajan Markkinat tunnetaan laajemmallakin alueella.
Vihtijärven kyläyhdistys
Vihtijärven kylätoimikunta on perustettu jo vuonna 1979 ja se on rekisteröity yhdistykseksi vuonna 2003. Jäseniä kylässä on 378. Kyläyhdistys ylläpitää nettisivuja ja toimittaa vuosittain kylälehteä. Se myös ylläpitää ja vuokraa koulu- ja kylätalon alakertaa kunnalle koulukäyttöön ja yläkertaa eli kylätaloa yksityisille, yhdistyksille ja yrityksille. Kyläyhdistys hoitaa kylän asioita ja valvoo kylän ja kyläläisten yhteistä etua sekä pyrkii edistämään ja kehittämään yhteistoimintaa ja omatoimisuutta.
Yhdistys ylläpitää tunnettua kirpputoriaan ja mainetta se on niittänyt hankkimalla koulu- ja kylätalon omistukseensa, peruskorjaamalla sen ja vuokraa sitä nyt kunnalle koulukäyttöön. Myös Vihtijärven kylä on saanut kunnian olla Suomen Vuoden kylä vuonna 2010. Kyläyhdistys on tehnyt myös paljon erilaisia hankkeita ja kehittänyt ympäristöään esimerkiksi perustamalla luontoreittejä.
Meripirtin kerho
Salon Särkisalossa toimiva Meripirtin kerho on perustettu vuonna 1942. Kerho perustettiin, koska särkisalolaisille miehille haluttiin oma kerho. Kerhon perustamisen lähtöajatuksena oli, että sotien jälkeisen vaikean ja ahdistavakin ajan vastapainoksi haluttiin luoda yhteisö, jossa voitiin kokoontua iloisten asioiden parissa ja unohtaa arkiset murheet. Tämä ajatus kulkee edelleen kerhotoiminnan punaisena lankana. 72-vuotias kerho on tänä päivänä virkeä ja monella tavalla särkisalolaista elämänmenoa virkistävä yhdistys.
Jäseniä kerhossa on 70 ja yksimielisyys ja talkoohenki on voimissaan. Talkoovoimin kerho järjestää vuosittain muun muassa saaristolaisperinnettä kunnioittavasti juhannussalon eli maistongin nostamistapahtuman, koko perheelle Särkisalopäivän heinäkuussa, muinaistulien ilta on elokuun lopussa, silakkamarkkinat lokakuussa ja joulumaatatapahtuma joulun alla. Kaikki nämä kerhon järjestämät tilaisuudet vetävät sadoittain väkeä ympäri Salon seutua. Meripirtin Kerho on paikkakunnalla saanut paljon arvostusta ja luottamusta, niinpä lahjoitusten ja testamenttien kautta kerholle on kertynyt lukuisia kiinteistöjä, joiden ylläpito vaatii paljon talkootyötä.
Otalammen alueen kyläyhdistys
Otalampi sijaitsee Vihdissä, Kehä III:sta noin 20 minuuttia pohjoiseen. Kylässä on noin 2600 asukasta. Kyläyhdistys on perustettu vuonna 2004. Otalammen alueen kyläyhdistyksen tarkoituksena on edistää kylien asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylien elinkelpoisuutta sekä toimia sen asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojana. Yhdistyksen toimintaa pyörittää eri toimikunnat. Yhdistys järjestää ympäri vuoden monia tapahtumia kuten Rantatalkoot, Otalampipäivät, Otahölkkä ja Pääsiäiskokko. Viimeisin yhteisponnistus on rantasauna Kiulun rakentaminen Otalammen rantaan. Ideaa mietittiin kauan ennen kuin hankehakemus lähti Ykkösakselille keväällä 2017. Sauna on tehty perinteitä kunnioittaen käsin veistäen ja se valmistui keväällä 2021. Saunaan pääsee yhteisvuorolla tai sitä voi vuokrata yksityiskäyttöön.
Lisätietoja koulutuksesta antaa hankeneuvoja Päivi Kukkonen, puh. 050 301 2181, e-mail: paivi.kukkonen(a)ykkosakseli.fi