Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Yhdistys yksinäisyyden lieventäjänä – webinaari 23.3.2022

Yhdistys yksinäisyyden lieventäjänä – webinaari 23.3.2022

Jaa linkki:

Yli puolet suomalaisista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus. Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää yksinäisyyttä vakavana yhteiskunnallisena ongelmana. Erityisesti nuorten, nuorten aikuisten ja ikäihmisten yksinäisyys tuli esiin Suomen Punaisen Ristin teettämässä tutkimuksessa yksinäisyysbarometrissä, joka julkaistiin helmikuussa ystävänpäivänä.

Suomen Punainen Ristin mukaan yksinäisyydestä on tulossa monelle pysyvä olotila. Yksinäisyys altistaa monille sairauksille ja mielenterveysongelmille. Eikä yksinäisyys katoa itsestään koronan jälkeen. Järjestö tarjoaakin ystävätoiminnassaan monia tapoja olla ystävä.

Yksinäisyys on lisääntynyt koko maassa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan. Koronan myötä sosiaalinen kanssakäyminen on vähentynyt. Yksinäisyyden tunne on lisääntynyt ja päivittäinen liikunta on vähentynyt eniten yli 80-vuotiailla.

Miten yhdistys voisi lieventää yksinäisyyttä?

Mitä yhdistykset voivat tehdä yksinäisyyden ehkäisemiseksi? Yhdistystoimintaan liitetään yleensä sosiaalinen kanssakäyminen, yhteisöllisyys, vapaaehtoistoiminta tai harrastusryhmät. Mutta pohtivatko yhdistykset yksinäisyyttä tai omaa rooliaan yksinäisyyden ehkäisemisessä? Mitä yhdistykset voisivat tehdä?

Webinaarissa kuulemme, kuinka Karkkilan Eläkeläiset lieventävät yksinäisyyttä omalla toiminnallaan Tuorilan työväentalolla. Kuulemme vinkkejä yhdistysten toimintaan. Mietimme yhdessä, mikä voisi olla yhdistysten rooli ja mahdollisuudet yksinäisyyden lieventäjinä.

Elisa Tiilikainen

Webinaarin asiantuntija on yliopistotutkija Elisa Tiilikainen Itä-Suomen yliopistosta. Hän kertoo näkökulmia yksinäisyyteen ja sen vähentämiseen. Tiilikainen on vanhuudesta ja ikääntyvien sosiaalisista suhteista kiinnostunut valtiotieteiden tohtori ja sosiaalityön dosentti. Hänen väitöskirjansa otsikko oli ”Yksinäisyys ja elämänkulku – Laadullinen seurantatutkimus ikääntyvien yksinäisyydestä”.  

Yhdistys yksinäisyyden lieventäjänä – webinaarin ohjelma keskiviikkona 23.3.2022

17.15 Teams-kokous avautuu

17.30 Tervetuloa

17.40 Mennään kylään – Tuorilan työväentalo, videon ensiesitys

17.50 Karkkilan Eläkeläisten vinkit ja keskustelua – mukana keskustelussa Karkkilan Eläkeläisten jäseniä

18.00 Jakamattomia hetkiä – näkökulmia yksinäisyyteen ja sen vähentämiseen, Elisa Tiilikainen, yliopistotutkija, Itä-Suomen yliopisto

18.45 Kysymyksiä ja keskustelua

19.00 Miten Leader-rahoitus voi tukea yhdistyksiä lieventämään yksinäisyyttä? Hankeneuvoja Jaana Joutsen

19.15 Yhteenveto ja webinaarin päätös

Mennään kylään – Tuorilan työväentalo -video

Tulosta