Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Vesistöjen kunnostus ja Kuninkaantie saavat Leader-rahoitusta

Vesistöjen kunnostus ja Kuninkaantie saavat Leader-rahoitusta

Jaa linkki:

Ykkösakselin hallitus käsitteli tiistaina 30.8. syksyn ensimmäiset hankehakemukset. Uudenmaan ELY-keskus on tehnyt elokuussa uusia tukipäätöksiä. Länsi-Uudellamaalla alkaa monivuotinen vesistöhanke, jossa tuetaan paikallisten toimijoiden vesiensuojelutyötä. Seitsemän Leader-ryhmää aikoo elvyttää Kuninkaantien matkailutienä. Leader-rahoituksella korjataan kylien yhteisiä tiloja ja tuetaan maaseudun yritystoimintaa.

Vesistötoimijat verkostoituvat

Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto -hanke kokoaa Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin ja Siuntion alueen vesistötoimijat yhteen ja ylläpitää tehokasta tiedon ja osaamisen vaihtoa tahojen välillä yhteisten vesistökunnostustoimenpiteiden toteuttamiseksi. Hanke edistää vesien hyvän tilan saavuttamista Länsi-Uudellamaalla tukemalla paikallisten toimijoiden tekemää vesiensuojelutyötä. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n hankkeen kustannusarvio on 213 600 euroa ja se saa tukea Uudenmaan ELY-keskuksen elokuisella päätöksellä 80 %. Hanke jatkuu vuoden 2019 kevääseen asti.

Kuninkaantie uuteen kukoistukseen

Kuninkaantie on matkailutie, jolla oli myös tavaramerkki. Uudenmaan Liitto on luopunut tavaramerkin ylläpidosta heinäkuussa. Kuninkaantie uuteen kukoistukseen -hanke selvittää vaihtoehdot, joilla Kuninkaantie-tavaramerkki saadaan säilytettyä ja sen lähiseudun matkailutoimijoiden verkosto herätettyä henkiin. Seitsemän Leader-ryhmää, Varsin Hyvä ry, I Samma Båt – Samassa Veneessä ry, Ykkösakseli ry, Pomoväst rf, Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry, Kehittämisyhdistys SILMU ry ja Kehittämisyhdistys Sepra ry toteuttavat hankkeen yhteisenä alueiden välisenä hankkeena ja vastaavat rahoituksesta. Hankkeeseen osallistuvat kaikki Kuninkaantien kunnat Naantalista Virojoelle. Uudenmaan ELY-keskus on tehnyt elokuussa tukipäätöksen hankkeesta. Hankkeen kustannusarvio on 130 000 euroa. Hankkeeseen palkataan hankekoordinaattori. Hanke jatkuu ensi vuoden loppuun.

Karkkilassa eläkeläiset korjaavat Tuorilan työväentaloa

Karkkilan Eläkeläiset ry kunnostaa Tuorilan Työväentaloa. Talon ulkovuoraus korjataan, sisäseiniä ja juhlasalin sisäkatto maalataan ja salin lattia hiotaan ja lakataan. Talon lämmitystä parannetaan asentamalla ilmalämpöpumppu. Peruskorjauksen kustannusarvio on 20 250 euroa, josta tukea tulee 50 %.

KV Giddy-up Oy saa investointitukea tallin karsinoiden ajanmukaistamiseen ja välikaton korjaukseen. Karsinoista tulee turvallisemmat ongelmahevosten koulutukseen. Kustannukset ovat 15 000 euroa ja tuki niistä on 20 %.

Lammen ruoppaus, kattoremontti ja kahvilan perustaminen saavat tukea Lohjalla

Rahikkalan-Pipolan-Nummijärven Vesiensuojeluyhdistys r.y. Karjalohjalla saa hankerahoitusta Kortelammen kunnostukseen. Lammesta ruopataan avovesialue ja kosteikko. Hankkeen kustannusarvio on 70 750 euroa ja hanketukea tulee siitä puolet. Töllin-Mylly-Osuuskunta Pusulassa uusii myllyn tiilikaton. Kattoremontin kustannusarvio on 17 822,58 euroa, johon osuuskunta saa 50 % tukea.

Liisaring Oy saa investointitukea uuden kahvilan keittiön varustamiseen Lohjan Aseman Siilolle. Kustannusarvio on 25 000 euroa, mihin yritys saa tukea 20 %.

Kyläsauna saa tukea Perniössä

Nurkkilan-Ylönkylän Kyläyhdistys r.y. Perniössä korjaa Kirbackan saunaa. Sisätilat uusitaan, laiturille lisätään kaide ja pysäköintialuetta kunnostetaan. Korjausten kustannusarvio on 15 960 euroa ja tukea hanke saa 50 %.

Lusilan kyläyhdistys aloittaa toimintansa korjaamalla itselleen kylätalon

Lusilan kyläyhdistys ry perustettiin viime vuoden marraskuussa. Nyt uusi yhdistys korjaa vanhan hirsirakennuksen kylätaloksi. Rakennuksen perustukset korjataan ja katto uusitaan. Hanke luo pohjaa kylän yhteiselle toiminnalle. Kustannusarvio on 16 242,59 euroa, johon yhdistys saa tukea 50 %.

Vihdin Matkailu ry saa tukea ”Kyläkulttuuri kartalle” -hankkeeseen. Tavoitteena on vahvistaa Vihdin kylien identiteettiä ja piristää elinkeinoelämää. Kylien tarinat ja vierailukohteet viedään digitaaliseen kulttuurikarttaan, jossa on myös reittejä kävelijöille ja pyöräilijöille.

Seuraava hallituksen kokous 4.10.

Seuraavan kerran Ykkösakselin hallitus käsittelee tukihakemuksia 4.10. Jos aiot hakea hanketukea, ota ensin yhteyttä Ykkösakseliin. Hakemukset on jätettävä Hyrrään kaksi viikkoa ennen kokousta.

Tulosta