Vapaaehtoiset teemana Yhdistyslaturin tilaisuudessa
Yhdistyslaturi-hanke starttasi Nummen seuratalolla viime viikon keskiviikkona. Aloitustilaisuudessa pureuduttiin heti osallistujien esiin nostamiin yhdistysten haasteisiin, joista polttavimmaksi nousi vapaaehtoisten rekrytointi. Sama seikka tuli esille Yhdistyslaturin kyselyssä, jossa yhdistystoiminnan kipupisteitä olivat aktiivisten jäsenten ja vapaaehtoisten pieni määrä. Seuraavien kahden vuoden aikana Yhdistyslaturi vahvistaa yhdistysten osaamista koulutuksen ja vertaisoppimisen keinoin. ”Haluamme innostaa yhdistyksiä, parantaa yhdistystoiminnan laatua ja lisätä alueen yhdistysten osaamista”, toiminnanjohtaja Maarit Teuri tiivisti hankkeen tavoitteet.
Kipinää hyvistä käytännöistä
Aloitustilaisuuden teemana Nummen seuratalolla oli hyvät käytännöt. Järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Emilia Osmala Osana yhteistä ratkaisua Oy:stä oli tilaisuuden asiantuntija ja työpajan vetäjä. ”Mitkään hyvät työkalut, menetelmät tai käytännöt eivät jalkaudu ja tule osaksi toimintaa, jos niitä ei koeta omiksi ja niistä saatavaa hyötyä ei nähdä”, Emilia Osmala kertoi. Osmala vakuutti, että yhdistysten kannattaa rakentaa olemassa olevan päälle. ”Se on paras tapa kehittyä. Hyvät kokemukset voi paketoida innostaviksi tarinoiksi, joita voi kopioida yhdistyksessä”, Osmala sanoi. Hän siteerasi eräältä yhdistyksen puheenjohtajalta kuulemaansa ohjetta: ”Puheenjohtajana olet kuin taskulamppu. Sinä valaiset ympäristöä ja autat näkemään. Sinä myös valitset minne osoitat valollasi. Mihin valokeila osoittaa, siellä tapahtuu kasvua ja kehitystä.”
Työpajassa löytyi reseptejä onnistumiseen
Työpajassa ryhmät pohtivat vinkkejä kolmeen teemaan: vapaaehtoisten rekrytointi, vallan ja vastuun vaihto yhdistyksessä ja oma innostus yhdistystoiminnassa. Onnistumisen reseptejä kirjattiin paperille.
Vapaaehtoisten rekrytoinnissa päädyttiin mm. seuraaviin resepteihin:
- Pyydä mukaan toimintaan henkilökohtaisesti – ihmiset odottavat sitä.
- Pidä ilmapiiri avoimena.
- Jäsenen pitää kokea saavansa jotain vastinetta jäsenmaksulle.
Miten valta ja vastuu vaihtuvat sujuvasti yhdistyksessä – tässä muutamia reseptejä:
- Tehtävät ovat määräaikaisia.
- Sisäänajo tehtäviin, esimerkiksi varapuheenjohtajasta kasvatetaan puheenjohtaja.
- Aktivoidaan kaikkia mukaan keskusteluun.
Miten saada aikaan innostusta yhdistystoiminnassa – reseptejä löytyi tähänkin:
- Saa ja antaa positiivista palautetta ja arvostusta.
- Yhdistystoiminta koetaan merkitykselliseksi.
- Voi hyödyntää omaa osaamista.
Kysely kertoi yhdistysten kipupisteistä
Tilaisuuden lopuksi hankeneuvoja Jaana Joutsen kertoi Yhdistyslaturin kyselyn tuloksista. Yhdistysten suurin ongelma oli juuri se, joka tässäkin tilaisuudessa oli ensin mainittu: aktiivisten jäsenten ja vapaaehtoisten vähyys. Yhdistykset tarvitsevat tukea eniten jäsenhankintaan, vapaaehtoisten motivointiin ja palkitsemiseen ja uusien vapaaehtoisten rekrytointiin. Näihin teemoihin Yhdistyslaturi panostaa jatkossa.
Kyselyn tuloksiin voi tutustua tarkemmin täällä.
Varaa kalenteriin! Yhdistyslaturin seuraavat tilaisuudet
- Keskiviikkona 17.4.2019 klo 17.30 Palkka.fi-koulutus, Salon kaupungintalolla. Ilmoittautuminen 12.4. mennessä.
- Lauantaina 29.6.2019 opintoretki Uudenmaan puolelle
- Lauantaina 17.8. opintoretki Varsinais-Suomen puolelle Saloon
- Lauantaina 14.9.2019 hankemessut Suomusjärvellä
Lisätietoja Yhdistyslaturin sivulla.
Tilaisuuden esitykset
Maarit Teurin esitys
Emilia Osmalan esitys