Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

TwinLAG-hankkeen opintoretki Pohjois-Makedoniaan 

TwinLAG-hankkeen opintoretki Pohjois-Makedoniaan 

Jaa linkki:

TwinLAg-hankkeen kolmas opintoretki järjestettiin lokakuussa Pohjois-Makedoniassa Štipin kaupungissa. Tällä kertaa retken teemana oli yritykset ja yrittäjyys. Tapasimme jälleen tuttuja kasvoja Irlannista ja Pohjois-Makedoniasta sekä teimme uusia tuttavuuksia. Vietimme kolme päivää Pohjois-Makedoniassa tutustuen paikalliseen kehittämiseen, yrityksiin ja kulttuuriin. Ykkösakselista matkalla oli mukana hankeneuvojat Anu Pekanniemi ja Päivi Kukkonen. 

Tiistai 25.10. 

Tiistaipäivän vietimme Štipin kaupungissa tutustuen ja kuunnellen hankekumppaneittemme ja paikallisten kehittäjien esitelmiä.  

Tiistaiaamuna kokoonnuimme yhteen kuuntelemaan esitelmiä.

Pohjois-Makedoniasta meille esittäytyi muun muassa Itäisen suunnittelualueen kehittämiskeskus (Centre for Development of the East Planning Region). Kehittämiskeskukseen kuuluu 11 kuntaa, joiden yhteenlaskettu asukasluku on hiukan alle 182 000. Kaikkien kuntien pormestarit kuuluvat keskuksen kehittämisneuvostoon, joka koordinoi, suunnittelee ja edistää aluekehityksen toimintaa. 

Keskus osallistuu aluekehityksen suunnitteluun ja vastaa suunnittelualueen kehittämisneuvoston asiantuntija- ja hallintotoiminnasta. Se vahvistaa kuntien välistä yhteistyötä ja edistää alueen kehitysmahdollisuuksia sekä antaa asiantuntija-apua ja teknistä tukea kuntien kehittämisohjelmien valmistelussa. Keskus auttaa myös kansalaisjärjestöjä heidän hankkeittensa valmistelussa. Keskuksen päätehtävänä on vahvistaa verkostojen kapasiteettia erilaisissa paikallisissa yhteisöissä ja vahvistaa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta. 

Päivän aikana nautimme myös pitkän lounaan paikallisessa ravintolassa, jossa saimme maistaa paikallista ruokaa pastramalijaa. Se on piirakka, jossa on pehmeä pohja ja sen päällä on lihaa. Pastramalijan muoto ja lihatäytteet vaihtelevat sen mukaan, millä paikkakunnalla sen tilaa. Stipin pastramalija oli veneenmuotoinen ja maistoimme sitä sian- ja kananlihan täytteillä. 

Söimme lounasta pitkän kaavan mukaan Mal Odmor -ravintolassa.

Irlannista oli opintoretkelle lähtenyt Avril Allshire-Howe, joka on yrittäjä Corkista. Hän kasvattaa perheensä kanssa vapaana laiduntavia sikoja ja heillä on Roscaberry Recipies -niminen brändi, joka tuottaa paikallisia sianlihatuotteita. Tämän lisäksi Avril on ollut perustamassa farmikiertuetoimintaa sekä metsäkylpytoimintaa Länsi-Corkiin. Avrilin perheen farmi alkoi pienestä 69 neliömetrin tilasta 2000-luvun alussa ja nyt farmin koko on laajentunut yli 200 neliömetriin. Roscaberry Recipies -brändin perhe hankki naapuriltaan, joka oli jäämässä eläkkeelle. Avril ja hänen miehensä halusivat säilyttää paikallisen brändin ja hankkivat sen itselleen. Brändin alla on nyt paikallisia sianlihaa tuoreena ja sianlihasta tehtyjä tuotteita. 

Avrill Allshire-Howe kertoi perheensä maatilasta Irlannissa.

Länsi-Corkin farmikiertueet (West Coast Farm Tours) ovat kierroksia alueen maatiloilla, joissa pääsee tutustumaan irlantilaisiin viljelykäytäntöihin ja ruokatuotteisiin. Tarkoituksena on kertoa, miten ruoka tuotetaan maatiloilla ja samalla voi tutustua ruokien tuottajiin. Avril kertoo, että kierroksilla on ollut vierailijoita ympäri maailmaa ja kierrokset ovat saaneet myös tunnustusta palkintojen muodossa.  

Metsäkylpyjä Avril vetää perheensä tilalla. Metsäkylvyt juontavat juurensa Japaniin, jossa menetelmä kehitettiin jo 1980-luvulla lievittämään stressiin liittyviä terveysongelmia. Avril huomasi farmikiertueita vetäessään, että ihmiset olivat hyvin rentoutuneita kierroksen jälkeen eivätkä olisi halunneet lähteä tilalta. Maatilasta suurin osa sijaitsee metsäisellä alueella, joten metsän rentouttava vaikutus oli selvä. Avril kutsui luonto- ja hyvinvointikonsultin kouluttamaan joukkoa kiinnostuneita metsäkylpyohjaajiksi Länsi-Corkiin ja nyt heillä on verkosto ohjaajia, jotka tarjoavat metsäkylpypalveluja alueella. 

Keskiviikko 26.10. 

Keskiviikkona lähdimme tutustumaan lähellä oleviin kohteisiin. Ajoimme ensin Končen kuntaan ja matkan varrella näimme upeita vuoristomaisemia ja Mantovo-tekojärven vuorien keskellä. Matkalla näimme myös paljon viljelypeltoja ja erityisesti tupakkakasvipeltoja. 

Mantovo-tekojärvi matkan varrella Končeen.

Končessa vierailimme ensin kunnantalolla, jossa meidät otti vastaan pormestari Zlatko Ristov. Kunnassa hieman alle 3 000 asukasta. Končen kunta on yksi neljästä kunnasta, jotka ovat perustaneet LAG Plackovican.  

Končen pormestari Zlatko Ristov istutti ensimmäisen puun Lubnitshan kylän aukiolle.

Končen kunnantalolta kävimme vierailemassa Lubnitshan kylässä. Kylän keskelle oli tehty vanhan puun ympärille esiintymiskoroke ja keskustaa oli kunnostettu muutenkin juuri kokoontumisia ja tapahtumia varten. Me TwinLAG-hankkeen opintomatkalaiset saimme myös osallistua keskustan kunnostamiseen. Jokainen meistä sai istuttaa puun aukiolle. Eräs paikallinen sanoi, että puun istuttamisen myötä olemme osa yhteisöä ja meidän täytyy joku päivä palata kylään takaisin. 

Lubnitshan kylän keskustaa on kunnostettu Leader-rahalla.

Lubnitshassa vierailun jälkeen lähdimme Radovishin kuntaan, jossa kävimme lounaalla. Lounaan jälkeen lähdimme tutustumaan kahteen yritykseen, Best Foodiin ja Gjorgieviin. Molemmat yritykset ovat saman perheen omistuksessa.  

Best Food jalostaa vihanneksia ja hedelmiä säilykkeiksi. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa säilötyt paprikat, kurkut, tomaatit, porkkanat sekä perinteiset vihanneskastikkeet. Raaka-aineet tulevat tehtaan lähistöltä ja toiminta on voimakkaasti sesonkivetoista. Yritys vie tuotteitaan moniin Euroopan maihin ja Australiaan saakka. Saimme maistaa säilöttyä vesimelonia, joka on kuulemamme mukaan hyvin suosittua Romaniassa. 

Erilaisia Best Food -brändin säilykkeitä.

Gjorgievi on meijeri, joka tuottaa maitoa, jogurtteja ja juustoja. Meijerin tuotteita myydään Pohjois-Makedoniassa ja sen naapurimaissa. Meijeri valmistaa tuotteitaan lehmän, lampaan ja vuohen maidosta. Gjorgievin tuotevalikoimaan kuuluu esimerkiksi kashkaval eli keltainen juusto, joka hyvin suosittua Pohjois-Makedoniassa. Keltainen juusto tehdään yleensä lehmän maidosta, mutta se voi olla myös lehmän- ja lampaanmaidosta tehty sekajuusto. 

Seuraava vierailukohteemme oli Semi Dooel, joka valmistaa erilaisia metallikaappeja, kuten sähkökaappeja, teollisuushyllyjä sekä metalliosia ja elementtejä mittatilaustyönä. Yritys toimittaa tuotteitaan sähköalan yrityksiin Pohjois-Makedoniassa ja myös ulkomaille. Myös Semi Dooel on perheyritys, joka on perustettu 1990-luvun alussa. 

Semi Dooel metallialan yrityksen sisätiloissa.

Semiin tutustumisen jälkeen piipahdimme vielä yrityksessä, joka valmistaa teetä. Herafarm valmistaa teetä yrteistä ilman torjunta-aineita ja lisä- ja säilöntäaineita. Heillä on käytössään myös kansainvälinen HACCP-sertifikaatti (Hazard Analysis Critical Control Point). 

Torstai 27.10. 

Torstaina lähdimme jälleen aamulla liikkeelle kohti vuoria. Kohteenamme oli yritys nimeltä Fruktana, joka tuottaa ja prosessoi hedelmiä ja kasviksia. Fruktanan päätuotteita ovat happamat kirsikat ja paprikat ja niiden lisäksi kasvatetaan ja prosessoidaan muun muassa luumuja, makeita kirsikoita ja aroniaa. Fruktana on perustettu vuonna 2000 ja se on kasvanut yhdeksi johtavimmista happaman kirsikan tuottajista Pohjois-Makedoniassa. Fruktana on myös yksi LAG Plackovican perustajayhtiöistä. Myös Fruktana työllistää paljon sesonkityöntekijöitä. 

Hankeneuvojat Anu Pekanniemi ja Päivi Kukkonen ja taustalla Fruktanan hedelmäpuita.

Vierailun jälkeen pääsimme käymään Štipin torilla, jossa on joka viikonloppu isot markkinat. Koska oli vasta torstai, kojuja oltiin vasta täyttämässä tuoreilla vihanneksilla ja hedelmillä. Seurueemme huomion kiinnitti esimerkiksi purjojen ja kukkakaalien valtava koko. Isäntämme mukaan Pohjois-Makedonian maaperä on hyvin hedelmällinen. Maistoimme tuoreita viinirypäleitä, jotka olivatkin hyvin maukkaita. 

Štipin markkinoilla nähtiin valtavia kasviksia.

Torin jälkeen lähdimme jälleen matkaan ja opintoretkemme viimeisen yritysvierailun teimme vaatealan yritykseen nimeltä Albatros. Yritys on erikoistunut miesten kauluspaitoihin, mutta on laajentanut toimintaansa muutama vuosi sitten naisten paitoihin. Näiden lisäksi yritys valmistaa työvaatteita. Kaikki vaatteet suunnitellaan ja valmistetaan Štipin tehtaassa. Työntekijät ovat hyvin tärkeitä yritykselle. Albatros kouluttaa työntekijöitään ja kouluttaa erityisesti nuoria alalle. Yritys on myös järjestänyt yhteiskuljetusta työntekijöille, jotka ovat tulleet samasta kylästä töihin Štipiin, koska julkisella liikenteellä ei ole päässyt töihin. Yritys kantaa siis työntekijöistään poikkeuksellisesti vastuuta ja he kertoivat myös, että pandemia-aikaan he olivat valmistaneet mm. maskeja, jotta he saisivat pidettyä työntekijänsä. He kertoivat, että jos he olisivat menettäneet työntekijänsä, se olisi ollut yritykselle suuri ongelma tulevaisuudessa.  

Albatros -vaatealan yrityksessä toimintaa on laajennettu miesten paitojen lisäksi naisten paitoihin.

Albatros-vierailun jälkeen saimme hengähdystauon ja illalla suuntasimme yhdessä viimeiselle illalliselle yhdessä, koska perjantaina lähtisimme kaikki kotimatkalle. Saimme jälleen maistella hyviä juustoja sekä paprikakastiketta tuoreen leivän kanssa. 

Mitä jäi mieleen

Pohjois-Makedonia sijaitsee Balkanilla Kreikan pohjoispuolella ja siellä asuu noin 2 miljoonaa ihmistä. Se ei kuulu Euroopan Unioniin, mutta maa on ollut jäsenehdokas vuodesta 2005 asti. Pohjois-Makedonian kulttuuri on sekoitus Kreikasta, Turkista ja Balkanin maista. Ihmiset ovat maaseudulla hyvin ystävällisiä ja kiinnostuneita muualta tulijoista. Maatalous on yksi tärkeimmistä sektoreista Pohjois-Makedoniassa, melkein 25% väestöstä työskentelee maatalousalalla. 

Lubhnitsan kylässä.

Vaikka Pohjois-Makedonia ei kuulu Euroopan Unioniin, se voi hakea rahoitustukea Leader-rahoituksen lisäksi esimerkiksi IPARD-instrumentista (Instrument for Pre-Accession Assistance for Agriculture and Rural Development). Rahoitusta haetaan myös monista muista instrumenteista, kuten USAID-rahastosta.  

Pohjois-Makedonian työmarkkinoita vaivaa työvoimapula, koska monet nuoret ihmiset muuttavat pois maasta parempien mahdollisuuksien toivossa. 58% nuorista makedonialaisista haluaisi lähteä pois maasta ja 6% heistä haluaisi palata jossain vaiheessa takaisin kotimaahansa.  

Štipin läpi virtaa joki Bregalnitsa.

Mitä seuraavaksi

TwinLAG-hanke käynnistyi toukokuussa 2020 ja sen tarkoitus on luoda ja syventää kansainvälistä yhteistyötä Leader-toimijoiden ja Leader-ryhmien alueella työskentelevien toimijoiden kanssa. Yhteyksiä luodaan hankkeen irlantilaisten, ranskalaisten, makedonialaisten ja moldovalaisten partnereiden kanssa. 

TwinLAG-hankkeen seuraava tapaaminen järjestetään keväällä Irlannissa, jossa yhteistyökumppaneitamme on Etelä-Irlannissa ja saaristossa länsirannikolla. Irlannissa teemana on ilmasto ja ympäristö.  

Mikäli tämä ilmasto- ja ympäristöteemat ja kansainvälinen yhteistyö kiinnostaa, voit tiedustella hankkeesta ja tulevasta opintoretkestä lisää hankeneuvoja Päivi Kukkoselta. Sähköpostiosoite: paivi.kukkonen(a)ykkosakseli.fi

Tulosta