Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Töllin mylly sai tukea 1998 – ja 2016

Jaa linkki:

Töllin mylly 2016

Kuva: Jaana Joutsen

Töllin-Mylly-Osuuskunta Pusulassa sai Leader-tukea vuonna 1998 myllyn perustuksen korjaukseen. Elokuussa 2016 Ykkösakselin hallitus puolsi tukea myllyn tiilikaton uusimiseen. Vuonna 1922 toimintansa aloittanut mylly on kyläläisten silmäterä, kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus, joka saa uuden katon myötä taas uusia elinvuosia.

Vuonna 1998 hankkeen kustannusarvio oli 61 400 markka, nykyrahassa lähes 14 000 euroa. Tukea osuuskunta sai siitä 40 %. Kosken partaalla sijaitsevan myllyn perustuksia vahvistettiin, jotta rakennus ei olisi kaatunut koskeen. Lisäksi talkooväki laudoitti ja maalasi rakennusta.

Sen jälkeen mylly ja kyläläiset pärjäsivätkin hyvin. Jauhatus myllyssä jatkui, jotta vanhat koneet pysyisivät kunnossa. Myllyn myymälässä myytiin jauhoja, hiutaleita ja ryynejä.  Kyläläiset järjestivät myllyn alueella iltamia, markkinoita ja nykysirkusta.

Kunnes vuonna 2016 todettiin, että vanha tiilikatto on pakko uusia. Anja Muhonen de Abonce osuuskunnasta otti yhteyttä Ykkösakseliin. Tukihakemus täytettiin vauhdilla elokuussa, koska katon korjauksella ennen syksyn sateita alkoi olla kiire. Ykkösakselin hallitus puolsi hanketta 30.8. kokouksessaan. Nyt hankkeen kustannusarvio on lähes 18 000 euroa ja tukea siitä myllyn osuuskunta saa puolet.

”Jippii! Tuntuu hyvältä, että toimintaamme tuetaan. Haluamme säilyttää vanhoja perinteitä”, Anja Muhonen riemuitsee. ”Myllyllä on tehty jo niin paljon talkootyötä aikoinaan. Patoa on valettu, silta rakennettu. Tämä on jatkumoa siihen.”

Mikko Haapasalo, myllyn osuuskunnan hallituksen jäsen, on yhtä iloinen kuin Muhonen: ”Mukavalta tuntuu, kun homma on kuitenkin pakko tehdä. Voi huokaista helpotuksesta. Ettei meidän tarvitse kaikkea tehdä omasta pussista. On hyvä olla pelivaraa vaikka vanhojen koneiden korjaukseen.”

”Monimutkaisinta tuen hakemisessa olivat Hyrrän tunnukset. Hämäävää oli, kun Katso-tunnistetta ei sitten itse Hyrrässä tarvittukaan”, Muhonen ihmettelee. ”Kiitos neuvonnasta ja kärsivällisyydestä!”

Uusi tiilikatto tehdään syys-lokakuun vaihteessa. Urakoitsijan kanssa on jo tehty sopimus.

Yhtä asiaa Töllin myllyllä vielä kaivataan. Jostain pitäisi saada seuraaja kasvamaan nykyiselle myllärille. Vanhojen koneiden käyttö pitäisi opetella pikkuhiljaa ja tietotaitoa siirtää eteenpäin. Työ on raskasta, mutta ainutlaatuista. Töllin myllyn kaltaisia pienmyllyjä on Suomessa vain nelisenkymmentä. Uuden katon turvin myllyn ja kyläläisten toiminta sai kuitenkin jatkoa kymmeniä vuosia.

Töllin myllyn kotisivut

Töllin mylly lehtijuttu

Lehtijuttu vuodelta 1998 Liiteri-lehdestä

Tulosta