Teemahankkeista kylien kehittämiseen 100 000 euroa
Ykkösakselin hallitus myönsi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan lähes 100 000 euroa Leader-tukea kylien kehittämiseen. Kahdessa teemahankkeessa toteutetaan 27 erilaista toimenpidettä. Pikkuisen parempi kylä –teemahankkeessa kehitetään verkkopalveluja, kulttuuripolkuja ja tuetaan vesiensuojelua. Pienten investointien teemahanke Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla 2 tukee kylätalojen korjauksia ja varustelua, liikuntapaikkojen rakentamista ja välineiden hankintoja.
”Ideana teemahankkeissa on, että pieniinkin kehittämiskohteisiin saa tukea. Nyt alarajana oli 500 – 1000 euron kustannus. Näin kylät saavat tukea pieniin parannuksiin, vaikkapa keittiökoneisiin, telttoihin tai AV-laitteisiin”, toiminnanjohtaja Maarit Teuri kertoo.
”Saimme yhdeksän uutta hanketoimijaa. Kaikkiaan 24 yhdistystä on toteuttamassa erilaisia toimenpiteitä. Pienin toimenpide oli 800 euroa ja sillä järjestetään ensiapukoulutusta. Suurimmissa yli 10 000 euron toimenpiteissä korjataan kylätaloja.”
Kahden teemahankkeen kustannusarviot ovat yhteensä 177 000 euroa. Kehittämistoimissa tuki on 80 % ja investoinneissa 50 %. Tukea yhdistyksille on luvassa 98 657 euroa. Talkootyötä hankkeissa tehdään 36 000 euron arvosta eli noin 2400 tuntia.
Yhdistykset hakivat teemahankkeisiin viime marraskuussa. Pienten investointien teemahankkeesee LIVE 2 hakijoita oli enemmän kuin pystyttiin hyväksymään. Kuusi hakemusta jäi ilman tukea tällä kertaa.
Karkkilassa tanssiyhdistys Vinha on uusi hanketoimija
Luoteis-Uusimaan tanssiyhdistys Vinha hankkii koottavan näyttämökaluston sekä valo- ja äänitekniikkaa kiertävään esitystoimintaan. Kustannus on 11 000 euroa. Vinha ei ole aiemmin hakenut hankerahoitusta. Karkkilan Vasemmistoliitto hankkii Ahmoon työväentalolle AV-laitteitta ja astiastoja. Ahmoon työväentalo on korjattu hankerahoituksella ja se on nyt muutoin valmis. Kustannus on 4937 euroa.
Lohjalla korjataan tiloja ja toteutetaan kulttuuripolkuja
Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen toimenpide Aikamatka Karjalohjan kulttuuriympäristöön suunnittelee ja toteuttaa kaksi kulttuuripolkua, jotka tekevät tunnetuksi Karjalohjan historiaa ja luontoa. Toinen poluista alkaisi Lohjanjärven rannalla sijaitsevista Pöykärin ja Uuspyölin muinaislinnoista ja päättyisi kirkonkylään. Toinen polku olisi Nummijärven kylällä. Polkuihin on tarkoitus tutustua älypuhelimen avulla. Polkujen kehittäminen maksaa 8175 euroa.
Toinen toimenpide Karjalohjalla kohdistuu tiloihin: Karjalohjan Vapaaehtoinen Palokunta pienentää harrastetilojen lämpöhukkaa korjaamalla entisen verstaskiinteistön suuret ovet. Kustannus on 12 300 euroa.
Leppäkorven-Järvenpään kylätoimintayhdistys parantaa työväentalon energiatehokkuutta ja asentaa kolme ilmalämpöpumppua. Keittiön varustetasoa kohennetaan hankkimalla keittiökoneita. Kustannus on 12 000 euroa.
Lieviön Pienviljelijäyhdistys hankkii jääkaapin ja kohdevalon seuratalolle. Kustannus on 1320 euroa.Viime vuonna seuratalon sähköistys saneerattiin hankerahoituksella.
Pro Pitkäjärvi teettää Pitkäjärven pohjoispäässä pohjaeläintutkimuksen. Tuloksia hyödynnetään seuraaville vuosille tehtävässä hoitosuunnitelmassa. Tutkimus maksaa 2950 euroa.
Teatteri Trala hankkii langattomia mikrofoneja. Kustannus on 2100 euroa.
Salossa toimenpiteitä vesiensuojelusta tiedottamiseen
Kiskon Kihakka kyläyhdistys maalaa Järvelän kylätalon katon ja seinät. Viime vuonna kyläyhdistys kunnosti sisätilat hankkeena. Kustannus on 12 000 euroa. Kisko-Seura ry korjaa kivimakasiinin kolmannen kerroksen sähköistyksen ja valaistuksen. Kustannus on 1250 euroa.
Laukanlahden suojeluyhdistys rakentaa ponttonilauttoja kasvien keräämisen niiton yhteydessä, hankkii perämoottorin ja kehittää Kaislakarkelot-tapahtuman. Kustannukset yhteensä 9315 euroa.
Muurlan Evankelisen Opiston Säätiö laatii kehittämissuunnitelman opiston ulkoalueille, jotka ovat avoimia kyläläisille. Suunnitelman tekeminen maksaa 2840 euroa.
Märynummen kyläyhdistys laajentaa frisbeegolfrataa ja rakentaa yhdeksän väylää lisää. Kustannus 12 100 euroa. Viime vuonna yhdistys rakensi ensimmäiset yhdeksän väylää myös teemahankkeen rahoituksella.
Perttelin Pohjoinen Pienviljelijäyhdistys hankkii teltan, pöytiä, penkkejä ja tuoleja helpottamaan tapahtumien järjestämistä. Yhdistys järjestää lisäksi hätäensiapukurssin kyläläisille. Kustannukset ovat yhteensä 4000 euroa.
Salon Seudun Avantouimarit hankkii lämpöpaneelit, kaiteet ja valaistusta avantouintiin Kokkilan saunalla. Kustannus 7474 euroa.
Salon Vilpas hankkii Tupurin majalle tuolit ja uudistaa valaistuksen LED-valoiksi. Majaan rakennetaan invaluiska ja autotalliin korjataan lämmintä varastoa urheiluseuran välineille. Kustannus on 11 256 euroa.
Suomusjärvi-seura parantaa tiedottamista hankkimalla infotelevision, joka sijoitetaan kirjaston ikkunaan. Kustannus on 1450 euroa.
Särkisalon Urheilijat hankkii robottiruohonleikkurin, sadetinkelkan ja pumpun nurmikentän hoitamiseen. Kustannus on 8263 euroa. Nurmikenttä uudistettiin viime vuonna hankerahoituksella.
Tuohitun kyläyhdistys kunnostaa Tuohikodon sisätiloja ja hankkii pihalle ulkoliikuntavälineitä. Tuohikotoon tulee apukeittiö ja wc uudistetaan. Kustannukset ovat yhteensä 9252 euroa.
Vihdissä Vihtijärven kyläyhdistyksellä monipuoliset suunnitelmat
Enäjärven Jäähileet rakentaa uuden laiturin Enäjärven saunarantaan. Kustannus on 4200 euroa.
Haimoon kyläyhdistys uudistaa verkkosivut sähköiseksi kylätaloksi, jossa mukana ovat kylän yhdistykset, historia, palvelut ja yritykset. Kustannus on 6510 euroa.
Selissä toteutetaan kaksi toimenpidettä. Selin kyläyhdistys uusii monitoimitalon käyttövesiputkiston ja hankkii kylmäkalusteita keittiöön. Kustannus on 7650 euroa. Selin nuorisoseura kunnostaa Seppolan vanhan urheilukentän. Kunnostus maksaa 4080 euroa.
Vihtijärven kyläyhdistys kehittää kylää monipuolisesti. Suunnitelmissa on verkkosivujen uudistaminen ja kehittäminen. Kyläyhdistys kouluttaa verkkosivujen käyttöön ja sisällön tuotantoon. Lisäksi kylätalolle hankitaan defibrillaattori ja AV-laitteita sekä tehdään pieniä korjauksia mm. akustiikkaan. Kustannukset ovat yhteensä 20 740 euroa.