Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Sivuston navigaatio

Ojakkalan urheilutalolla on opittu hankkeiden toteuttaminen

Jaa linkki:

Ojakkalan urheiluta, vasemmalla varastorakennus. Kuva: Paavo Hacklin

Ojakkalan urheilutalo, vasemmalla varastorakennus. Kuva: Paavo Hacklin

Ojakkalan urheilutalon  yhdistykset ovat oppineet viemään läpi hankkeita. Kolme yhdistystä, Ojakkalan Martat ry, Ojakkalan Maamiesseura ja Ojakkalan urheiluseura Visa ovat yhdessä korjanneet ja rakentaneet urheilutalosta kokonaisuuden, joka palvelee  ahkerasti kyläläisiä.

Ojakkalan kylässä, Vihdin kolmanneksi suurimmassa taajamassa, on noin 2500 asukasta. Urheilutalo on alunperin suojeluskunnan talo, joka on rakennettu 1930-luvun alussa. Sen omistavat kolme yhdistysta: Ojakkalan Martat, maamiesseura ja urheiluseura Visa. Vanhassa rakennuksessa on riittänyt korjattavaa, mutta  kolmen hankkeen jälkeen urheilutalo on aktiivisessa käytössä.

” Martat kokoontuvat säännöllisesti urheilutalolla. Martat laittavat ruokaa tapahtumiin ja myyvät sitä. Martat järjestävät arpajaisia. Näin kerätään rahaa. Maamiesseura pitää huolta talosta, luo lumet talvisin. Urheiluseura ylläpitää urheilukenttää”, kertoo talotoimikunnan vetäjä Paavo Hacklin.

Ensimmäinen hanke toteutettiin 2009 ja viimeisin 2013. Koska talon raha-asiat hoituvat marttojen avulla, hankkeen toteuttajana ovat olleet martat. Ensin korjattiin runkoa ja ulkoseiniä, sitten kunnostettiin sisätiloja, juhlasalia ja eteistilaa, ja  uusittiin wc-tilat. Peltikatto maalattiin. Kolmannessa hankkeessa  rakennettiin varastorakennus mm. polttopuille. Kustannusarviot nousivat yhteensä yli 110 000 euroon. Martat saivat tukea puolet siitä.

”Äärettömän hankalalta se haku tuntui alussa, tuntui, ettei siitä tule mitään, kaikkea kysyttiin!” muistelee Paavo Hacklin. ”Toisella kerralla se olikin sitten selvää pässinlihaa.” Ilmeisesti hakemuksen täyttäminen ja hankkeen toteuttaminen oli niin hyvin opittu, että yhdistykset ryhtyivät vielä kolmanteenkin hankkeeseen.

Talkootyötä rakentamisessa tarvitaan aina. ”Muutamia vuosia sitten sai talkooväkeä paikalle, kun tarjottiin hernekeittoa. Nyt talkoiden tekeminen on muuttunut. Ruoan tarjoaminen ei tunnu riittävän, voihan jokainen tilata vaikka pizzat kotiin”, Hacklin pohtii. Ojakkalaan on muuttanut paljon uusia perheitä, mutta talkoisiin osallistuminen ei tunnu heitä kiinnostavan. ”Stressaako työ nykyään niin paljon, ettei muuta jaksa”, Hacklin ihmettelee.

Urheilutalolla menee talkooväen niukkuudesta huolimatta hyvin. Talon talous pyörii omillaan. Taloa vuokrataan juhliin.

Paavo Hacklin rohkaisee hanketta miettiviä yhdistyksiä: ”Ei se ole niin hankalaa, vaikka tuntuukin ensin pilkunviilaukselta. Kävihän meillä tarkastajiakin. Toisen mielestä pensselit eivät olisi olleet tukikelpoisia, toisen mielestä taas ilman muuta. Olisihan se ollut hankalaa maalata ilman pensseleitä.”

Urheilutalolle on äskettäin hankittu äänentoistolaitteita, mutta videotykki voisi olla tarpeellinen kokouskäyttöön. Kun Paavo Hacklin kuulee Ykkösakselin pienten investointien LIVE-hankkeesta, hän lupaa pohtia siihen osallistumista. Ehkä siitä tulee urheilutalon neljäs hanke, onhan viimeisestä hankkeesta jo kolmisen vuotta.

Tulosta