Matkalla Kuninkaantiellä
Kuninkaantie uuteen kukoistukseen on Ykkösakselin ja kuuden muun Leader-ryhmän yhteinen hanke, jossa etsitään Kuninkaantielle uutta hallinnoijaa. Kuninkaantie halutaan säilyttää merkittävänä tavaramerkkinä ja matkailutienä, jonka ympärille muodostetaan uudelleen matkailutoimijoiden verkosto. Hanke alkoi elokuussa ja jatkuu vuoden 2017 loppuun.
Mia Aitokari aloitti Kuninkaantie-hankkeen hankekoordinaattorina syyskuun alussa. Sen jälkeen on auton matkamittariin tullut 6000 kilometriä. Mia kertoo hankkeen kuulumisia.
Miten Kuninkaantie-hanke on otettu vastaan?
Erittäin innostuneesti! Aikanaan on tehty niin paljon työtä Kuninkaantien kehittämisen eteen, että työn ei haluta valuvan hukkaan. Toki on nuorempia toimijoita mukana matkailun parissa, jotka eivät välttämättä ole niin tietoisia siitä, mitä kaikkea Kuninkaantie edustaa, mutta usein neuvotteluissa heillekin selviää, miten suuresta ja laajasta kokonaisuudesta on kysymys.
Kuninkaantie kulkee 22 kunnan kautta. Millainen on ollut vastaanotto kunnissa?
Olen käynyt lähes kaikissa kunnissa Kuninkaantien varrella. Muutamissa tuntuu olevan hieman hankala löytää yhteyshenkilöä, etenkin mikäli kunta ei ole profiloitunut vahvaksi matkailutoimijaksi. Minulla on ollut noin 50 erillistä tapaamista, joissa olen tavannut noin 80 henkilöä kaupunginjohtajasta matkaoppaaseen ja kehittämispäälliköstä yhdistystoimijaan. Sen lisäksi olen osallistunut teeman sisällä erilaisiin seminaareihin ja palavereihin muiden toimijoiden kera, joten olen tavannut jo satoja ihmisiä Kuninkaantien varrelta. Aika haipakkaa!
Mitä on työn alla juuri nyt?
Matkailutieyhdistyksen sääntöjä valmistellaan yhdessä hankkeen ohjausryhmän kanssa. Leader-yhdistyksillä on paljon kokemusta erilaisista yhdistysmuodoista, joten täältä löytyy erinomainen asiantuntemus. Lopulliset säännöt vahvistaa tietenkin yhdistyksen perustava kokous.
Olet järjestänyt hankkeessa työpajoja. Mitä niissä on saatu tulokseksi?
Työpajoja on pidetty kolme, joista Haminassa ja Loviisassa osallistujia oli lähes kolmekymmentä. Pieni ruotsinkielinen työpaja pidettiin ruotsinkielisen maaseutuparlamentin yhteydessä Karjaalla. Tuloksista voin sanoa sen verran, että kautta linjan voi todeta Kuninkaantien olevan poikkeuksellinen matkailutie runsaan tarjontansa vuoksi. Meidän ei todellakaan tarvitse etsiä toimijoita, koska heitä on valtava määrä sekä konkreettisesti tien varrella että hieman etäämmällä tiestä.
Kun vielä kaikki osaisivat ottaa ilon irti hankkeesta, jossa nimenomaan yritetään saattaa toimijoita yhteen ja saada heidät suunnittelemaan yhteistä tulevaisuutta. Eli runsasta osanottoa toivotaan työpajoihin, nythän meitä on monia toimijoita mukana kehittämässä, koska useammalla hankkeella on yhtymäkohtia Kuninkaantiehen, kuten Perinnematkailu-hankkeella.
Mitkä ovat seuraavat tapahtumat?
Työpaja Salon Halikossa, Franssintalolla, keskiviikkona 23.11. kello 16 – 19. Sinne voi vielä ilmoittautua osoitteeseen mia.aitokari(at)ykkosakseli.fi Samoin seuraavana päivänä Paimiossa pidettävään työpajaan mahtuu.
Mikä on seuraava tavoite?
Seuraavana tavoitteena voidaan pitää virallisen matkailutieyhdistyksen perustamista. Se on itse asiassa yksi hankkeen päätavoitteista. Haluamme tehdä siitä heti kättelyssä merkittävän toimijan ja siksi hallituspohjan on oltava vahva ja ammattitaitoinen. Yhdistyksestä hyötyvät niin pienet kuin suuretkin toimijat koko Kuninkaantien varrella. Ja koska Kuninkaantie myös toimii syöttöreittinä muille alueilla, on sen merkitys suuri myös muualla eteläisessä Suomessa.
Entä mitä alkuvuonna 2017 tapahtuu?
Tuskin olen ehtinyt istua joulupöytään, kun heti sen jälkeen tulossa on iso ponnistus eli Matkamessuille osallistuminen. Meillä on upeita tapahtumia Kuninkaantien varrella, jotka kaikki on syytä nostaa esille matkailukohteina ja useiden tahojen yhteisinä ponnistuksina. Matkamessuille menemme retkiteemalla, eli pienimuotoista omatoimista matkailua silmälläpitäen yhteistyössä retkipaikka.fi- ja ruokaretki.fi -toimijoiden kanssa.
Kiinnostuitko Kuninkaantie-hankkeesta? Ota yhteyttä Mia Aitokariin, puh. 050 325 1453.