Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Lumoavat kylät

Jaa linkki:

Lumoavat kylät -hankkeen avulla tavoitellaan kylille asukkaita ja elinvoimaisuutta. Hankkeen kesto on vuoden 2022 alusta vuoden 2024 loppuun.


Lisää asukkaita ja elinvoimaisuutta kylille

Lumoavat kylät -hankkeen tavoitteita ovat:

  • kylien kehittämismahdollisuuksien löytäminen
  • yhteistyön ja vuoropuhelun parantaminen kylien ja muiden toimijoiden välillä
  • maaseutualueiden tunnettuuden lisääminen
  • maallemuuton lisääminen kyliin.

Kylissä tarvitaan ymmärrystä ja näkemystä siitä, mitkä ovat niiden veto-, pito- ja lumovoimatekijöitä. Niistä voi muodostua kylän vahvuudet, jotka houkuttelevat uusia maallemuuttajia. Kylillä on paljon yhteisiä tarpeita ja toivomuksia, ja voimat yhdistämällä asioita voidaan saada eteenpäin. Tunnettuus on edellytys sille, että potentiaaliset uudet asukkaat kiinnostuvat kylistä ja maaseudusta.

Kylät tarvitsevat uusia asukkaita, yrityksiä ja työpaikkoja. Kolmen ensiksi mainitun tavoitteen kautta lopullisena tavoitteena on kasvattaa muuttovirtaa maaseudulle.

 

Yhteiskehittämistä yli maakuntarajan

Hankkeen aikana kehitetään Ykkösakselin alueella 11 kylää: Salossa tavoitellaan viittä, Lohjalla kolmea, Karkkilassa yhtä ja Vihdissä kahta kylää.

Hankkeessa muun muassa järjestetään tilaisuuksia, webinaareja ja työpajoja. Tuloksena on kylien suunnitelma siitä, mitkä ovat kylien vetovoiman ja lumovoiman avaintekijät ja miten niitä hyödynnetään jatkossa kylien kehittämisessä.

Hankkeessa tarjotaan myös viestintäkoulutusta ja tehdään retkiä maaseudulle. Hankkeen alussa ja lopussa järjestetään kaikille avoimet laajemmat tilaisuudet.

 

Hankkeen taustat

Ykkösakselin maaseutualueiden tilaa tarkasteltiin Maaseutuluotain-työkalun avulla. Raportin mukaan heikkoja arvosanoja saavat seuraavat asiat:

  • eri toimijoiden yhteistyö maaseutukehittämisessä
  • paikallisten kehittämistarpeiden tunnistaminen
  • paikallisten kehittämisvahvuuksien tunnistaminen.

Vastaajien ajatuksissa kehittämisresurssien suuntaamisesta lähivuosina esiin nousivat paikkariippumattoman tietotyön edistäminen, maaseudun arjen toimivuus ja ihmisten osallistaminen paikalliseen kehittämiseen.

Linkit tutkimusraportteihin:

Uusimaa:
https://kalenteri.maaseutu.fi/wp-content/uploads/events/7493/06d14c8a596f1837c4b0924376a6b587.pdf

Varsinais-Suomi:
https://www.haloomaaseutu.fi/wp-content/uploads/Raportti_VS_Maaseutuluotain_FINAL.pdf

 

Hankkeen aloituswebinaari 15.3.2022

 

Vaasan yliopiston tutkija Tuomas Honkaniemi puhui maaseudun paikkaseksikkyydestä yritysten näkökulmasta. Hänen puheenvuoronsa pohjautui tutkimukseen, jossa analysoitiin sitä, kuinka yrityksissä hyödynnetään maaseutua perinteistä poikkeavalla tai uudenlaisella tavalla.
Honkaniemen esitys löytyy täältä.

Suomen Kylät ry:n maallemuuttoasiantuntija Johanna Niilivuo lähestyi webinaarin teemaa maallemuuton näkökulmasta. Hän muun muassa kehotti puheenvuorossaan kyliä erottautumaan rohkeasti – kunhan pohjatyöt on ensin tehty kunnolla.
Tässä Niilivuon esitys.

Hanke esillä muualla

Hankkeesta tehtiin esittelyvideo: https://youtu.be/Vt_a6uU6oTI
Haloo maaseudun artikkeli: https://www.haloomaaseutu.fi/kylien-lumovoiman-avulla-lisaa-asukkaita-maaseudulle/

Hankkeen ajankohtaisia tapahtumia täällä:

www.vskylat.fi

www.uudenmaankylat.fi