LIVE 4 – Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla
Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla 4 (LIVE 4) on jatkoa Ykkösakselin aiemmille pienten investointien teemahankkeille. Teemahankkeessa kehitetään monipuolisesti kylien yhteisiä tiloja, niiden käyttöä ja viihtyvyyttä. Pienillä hankinnoilla kehitetään hakijoiden toimintaedellytyksiä. Toimenpiteillä kehitetään harrastustoimintaa kylissä ja luodaan uusia vapaa-ajan viettomahdollisuuksia. Teemahanke tutustuttaa uusia toimijoita Leader-toimintaan ja aktivoi asukkaita yhteiseen toimintaan kylän hyväksi. Teemahankkeen toimenpiteiden kustannukset voivat olla 1000 – 10 000 euroa, josta tuki on 50 %.
Viimeinen pienten investointien teemahanke tällä ohjelmakaudella
LIVE 4 on Ykkösakselin kuudes ja viimeinen teemahanke tällä ohjelmakaudella. Se on viimeinen tilaisuus muutamaan vuoteen hakea tukea yhdistysten pieniin hankintoihin.
Teemahankkeen tavoitteet
Hankkeen tavoitteet ovat:
- Parantaa yhteisten tilojen käyttöä ja viihtyvyyttä. Toimenpiteet ylläpitävät yhteisiä tiloja ja lisäävät niiden käyttöastetta tai säästävät energiaa. Paremmat tilat piristävät yhdistysten toimintaa.
- Kehittää yhdistysten toimintaa pienillä hankinnoilla. Toimenpiteet luovat edellytyksiä kehittää tapahtumia tai muuta yhdistyksen toimintaa.
- Kehittää kylien harrastustoimintaa ja luoda uusia vapaa-ajan viettomahdollisuuksia tai liikuntamuotoja.
- Tutustuttaa uusia toimijoita Leader-hanketoimintaan ja paikalliseen kehittämiseen. Teemahankkeeseen osallistumisen kynnys on matalampi kuin omassa hankkeessa.
Esimerkkejä toimenpiteistä
Teemahankkeen toimenpiteitä voivat olla 1000 – 10 000 euron investoinnit, jotka toteuttavat teemahankkeen tavoitteita. Tuki on 50 %. Yksityinen rahoitus voi olla kokonaan talkootyötä.
Toimenpiteitä voivat olla hyvin erilaiset yhteisiin tiloihin, harrastustoimintaan tai vapaa-ajan viettoon liittyvä pienet investoinnit. Kustannukset syntyvät pienimuotoisesta rakentamisesta, tarvike-, laite-, kone- tai välinehankinnoista. Hankinnat parantavat hakijoiden toimintaedellytyksiä monin eri tavoin. Kustannuksista osa voi syntyä vastikkeettomasta työstä ja kohtuullisesta talkoomuonituksesta. Rakentamisessa suositellaan vanhaa kunnioittavaa ja vaalivaa rakennustapaa.
- Yhteisten tilojen korjaukset: esimerkiksi maalaukset, korjaukset, pienten rakenteiden uusimiset, pintaremontit
- Kylätalojen käytettävyyden parantaminen: keittiö- tai wc-tilojen remontit, av-laitteiden hankinnat
- Kylätalojen energiatehokkuuden parantaminen: lämmityksen muutokset, lisäeristykset, ilmalämpöpumppujen asentaminen, sähköistyksen tai valaistuksen uusiminen
- Tapahtumien järjestämistä auttavat pienet hankinnat: teltat, äänentoistolaitteet, katsomot, lavarakennelmat
- Harrastustoiminnan ja liikunnan edistäminen välinehankinnoilla tai liikuntapaikkojen korjauksilla
- Vapaa-ajan viettoon tarkoitetut pienet hankinnat tai rakentamiset, esimerkiksi uimarantojen hankinnat, keittokatokset tai laavut
Pienten investointien lisäksi toimenpiteissä voi olla merkittävä määrä vastikkeetonta työtä:
- Pienimuotoinen rakentamista
- Laitteiden tai koneiden asentamista hankintojen yhteydessä
Teemahankkeessa ei tueta aineettomia investointeja eikä toimenpiteitä, jotka vaativat rakennus- tai ympäristölupaa. Toimenpideluvat tai mahdolliset maanomistajien tai naapureiden suostumukset tai sopimukset hakijan on hankittava jo hakuvaiheessa.
Haku on päättynyt
Yhdistykset hakevat teemahankkeeseen hakulomakkeella, johon liitetään mukaan tarvittavat liitteet. Lisätietoja on hakuohjeissa.
Hakuaika päättyi perjantaina 1.11.2019 kello 15.
Ykkösakselin hallitus valitsi teemahankkeen toimenpiteet 3.12.2019. Hakemuksia saapui 37. Niistä 33 päätyi hallituksen kokoukseen ja 23 toimenpidettä valittiin. Valituista toimenpiteistä kerrotaan täällä.
Teemahankkeen kustannusarvio on 134 768 euroa. Tuki yhdistyksille on puolet siitä eli 67 384 euroa.
Tässä vielä tiedoksi toimenpiteiden valintakriteerit.
Toimenpiteiden toteuttamiseen aikaa vuoden 2020 loppuun saakka
Yhdistykset toteuttavat toimenpiteet vuoden 2020 aikana. Teemahankkeessa tuki haetaan jälkikäteen kuten muissakin hankkeissa laskuja vastaan.
Maksuhakemuslomake ohjeineen.
Neuvontaa teemahankkeen jokaisessa vaiheessa
Tammikuun alussa järjestimme kaksi infotilaisuutta, joissa kerrottiin teemahankkeesta ja maksun hakemisesta. Tutustu infotilaisuuden esitykseen.
Hankeneuvoja Jaana Joutsen neuvoo teemahankkeen toteuttajia läpi teemahankkeen. Ottakaa yhteyttä: puhelin 050 313 5590 tai sähköpostitse jaana.joutsen@ykkosakseli.fi.
Teemahankkeen esite.