Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Ykkösakselin toiminta 2007-2013

Jaa linkki:

Suomessa on tehty paikallislähtöistä maaseudun kehittämistä jo vuodesta 1996 lähtien. Ykkösakselin toiminta-alueella Leader-toimintaa on ollut vuodesta 1996 Salossa ja Lohjan alueella Karjalohjalla, Nummi-Pusulassa sekä Sammatissa. Vuodesta 2000 alkaen toiminta käynnistyi myös Karkkilan, Vihdin ja silloisen Lohjan alueilla. Ohjelmakauden 2007–2013 alussa alueella toimineet kaksi ryhmää yhdistettiin ja Ykkösakselin toiminta käynnistyi. Ykkösakseli täytti 10-vuotta 27.1.2017.

Ykkösakseli toteutti ohjelmakaudella 2007–2013 Tuumasta teoiksi -paikallista maaseudun kehittämisohjelmaa, jonka toteutusalueena oli Karkkila, Lohja, Salo (pois lukien Kuusjoki ja Särkisalo) ja Vihti. Ohjelman painopisteet olivat:

  1. Yhteisöllisyyden ja sosiaalisen turvallisuuden edistäminen
  2. Paikallisen kulttuurin kehittäminen, hyödyntäminen ja tuotteistaminen sekä paikallisuuteen perustuvien tuotteiden, palveluiden ja toimintatapojen edistäminen
  3. Maaseutu työteon, yrittämisen ja osaamisen paikkana: osaamisen edistäminen ja osaamispotentiaalin hyödyntäminen
  4. Luonnon ja ympäristön hoitaminen sekä luonnon kestävän ja monipuolisen käytön edistäminen

Lisäksi kehittämissuunnitelmassa korostettiin kestävää kehitystä, verkottumista ja yhteistyön edistämistä, yhteistöllisyyttä, yrittäjämyönteisyyttä, innovatiivista toimintaa, tasa-arvoisuutta sekä kansainvälistymistä.

Ykkösakselin alueella ei ohjelmakaudella 2000–2006 ollut kansainvälisiä hankkeita. Ohjelmakaudella 2007–2013 kansainvälinen hanketoiminta käynnistyi hitaasti, sillä muiden Euroopan maiden Leader -toiminta lähti käyntiin hitaammin kuin Suomessa. Kansainvälinen toiminta on kuitenkin vilkastunut, osin omien onnistuneiden aktivointi- ja neuvontahankkeiden ansiosta. Yhdistysten hakemia erityisympäristötukia oli alueella menneellä ohjelmakaudella kahdeksan, huomattavasti asetettua tavoitetta vähemmän. Alun perin arvioitiin että yhdistykset olisivat hakeneet näitä erityisympäristötukia huomattavasti enemmän, mutta uusi tukimahdollisuus jalkautui hitaasti ja tuntui monesta hakijasta haasteelliselta.

Kaikki vuonna 2007-2013 myönteisen tukipäätöksen saaneet hankkeet löytyvät alla olevilta kartoilta. Klikkaamalla kuvaa voit katsoa mitkä hankkeet lähiseudullasi ovat saaneet tukea.

Nettinappi yhteisöhankkeet oranssi (2)Nettinappi yrityshankkeet oranssi (2)