Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Leader-toiminta täyttää 20 vuotta

Leader-toiminta täyttää 20 vuotta

Jaa linkki:

Leader-toiminta täyttää 20 vuotta. Sen kunniaksi Ykkösakseli julkaisee joka päivä uuden jutun toiminnastaan teemalla ”Vuosien varrelta”. Juttuja julkaistaan 10, yksi jokaisena päivä alkaen 26.8.

20 vuotta sitten 2.9.1996 silloinen maatalousministeri Kalevi Hemilä allekirjoitti sopimukset uusien Leader-yhdistysten kanssa. Yksi yhdistyksistä oli Lounais-Suomen Itsenäiset Maaseutuyrittäjät ry, Ykkösakselin edeltäjä. Leader-yhdistyksiä oli alussa vain 12. Nykyisin Leader-ryhmiä on 54.

Ykkösakselin toiminta-alue on muuttunut vuosien varrella, mutta koko ajan se on ulottunut sekä Varsinais-Suomen että Uudenmaan puolelle. Kuntia on myllerretty kuntaliitoksissa.  Ohjelmakausia on viety läpi neljä. On ryhdytty tuumasta toimeksi. Kaudella 2007 – 2013 hankkeita oli 201. Tällä ohjelmakaudella lisätään kierroksia. Leader-toiminnan ydin on kuitenkin pysynyt samana: se on rahoitusta, neuvontaa ja toimintaa paikkakunnan parhaaksi.


Perjantaina 26.8.
Leader-toiminta Lounais-Suomessa sai alkunsa, kun paikalliset maaseutuyrittäjät innostuivat EU:n tuomista mahdollisuuksista kehittää maaseutua. Juttuun on haastateltu Lounais-Suomen Itsenäisten Maaseutuyrittäjien eli alueen ensimmäisen leader-ryhmän toiminnanjohtajaa Marjatta Tickléniä. Lue lisää!

Lauantaina 27.8.
Perniön Maa- ja kotitalousnaiset saivat hankerahoitusta vuonna 1998 Perniön muinaispuvun ja sitä kantavan emäntänuken säilyttämiseen tuleville sukupolville. Hankkeen kustannusarvio oli euroissa 35 000 tuhatta. Mistään pienestä asiasta ei ollutkaan kysymys, vaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta teosta. Lue lisää!

Sunnuntaina 28.8.
Kun sinulla on idea, ota yhteyttä meihin! Tuen hakeminen on yksinkertaista.
Näin Liiteri-lehdessä ohjeistettiin hanketoimijoita vuonna 1998. Onko mikään muuttunut 20 vuodessa? Vertaa Leader-hankkeen hakua vuonna 1998 ja nyt! Lue lisää.

Maanantaina 29.8.
Leader-toiminta täyttää 20 vuotta ja Maarit Teuri, Ykkösakselin toiminnanjohtaja, on ollut Leader-yhdistyksessä töissä 10 vuotta. Lue lisää.

Tiistaina 30.8.
Suomessa syntyi Leader-yritystuella edellisellä ohjelmakaudella 2007 – 2013 yli 2000 työpaikkaa. Ykkösakseli tuki lohjalaista aloittelevaa yritystä, joka tarvitsi toimintaansa erilaisia mittauslaitteita. Lue lisää.

Keskiviikkona 31.8.
SusiAita-hanke sai alkunsa luonnonsuojelijoiden ja paikallisten asukkaiden tarpeista. Miten suojata eläimiä susilta? Hankkeen tilaisuudet ovat tarjonneet monipuolista tietoa ja näkemystä aiheesta. Lue lisää.

Torstaina 1.9.
Ykkösakselin alueella on useita toimijoita, jotka ovat hakeneet tukea useita kertoja. Yksi niistä on Töllin-Mylly-Osuuskunta Pusulasta. Mylly sai tukea vuonna 1998 ja uudestaan nyt elokuussa 2016. Lue lisää.

Perjantaina 2.9.
Ykkösakselin hallitus kokoontui syyskauden ensimmäiseen kokoukseen 30.8.2016. Lue lisää hallituksen toiminnasta.

Lauantaina 3.9.
Leader 20 vuotta -juhlaseminaari pidettiin perjantaina 2.9. Aulangolla Hämeenlinnnasa. Mitä siellä muisteltiin – lue lisää.

Sunnuntaina 4.9.
Ojakkalan urheilutaloa on kunnostettu kolmessa hankkeessa. Millaiselta tuntui hakea hanketukea ensimmäisen kerran? Lue lisää.

Tulosta