Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää, vietä se luonnossa!

Lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää, vietä se luonnossa!

Jaa linkki:

Paras paikka viettää Suomen luonnon päivää on tietysti luonnossa! Outdoor Leader-hankkeessa tehdyt videot esittelevät välähdyksiä reitistöistä, joilla voi patikoida, urheilla, meloa, pyöräillä tai retkeillä esteettömästi ja rennosti suomalaisen luonnon keskellä.

Lauantaina 29. elokuuta vietetään Suomen luonnon päivää. Juhlapäivän kunniaksi kansainvälisessä Outdoor Leader -hankkeessa mukana olevat suomalaiset Leader-ryhmät julkaisevat videoita omien alueidensa mielenkiintoisista retkeilykohteista. Videoiden kautta pääsee kurkistamaan muun muassa Leader Ykkösakselin alueella, miltä näyttävät Uudenmaan puolen kohteet Karkkilan Pikkupässi pyöräilyreitti, Vaskijärven kyläkahvila, Kotojärven luontopolku Ikkalassa ja Kaatiksen frisbeegolfkenttä Nummelassa. Tai Varsinais-Suomen puolella Vähäjärven Frisbeegolf-rata, Vartsalan Lautatarhan ja Vaskion luontopolut. Muut hankkeen esittelyt kohdentuvat Varsinais-Suomeen, Satakuntaan sekä Etelä-Pohjanmaalle.

Videoista on leikattu myös yksi alueiden yhteinen kooste. Paikalliset videot julkaistaan lauantaina Leader-ryhmien omissa kanavissa.

 

Reitit kuntoon hankkeen avulla!

Outdoor Leader on yhdeksän Leader-ryhmän yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on innostaa paikallisia toimijoita kehittämään retkeilyreittejä ja ulkoilualueita. Mukana on viisi ryhmää Varsinais-Suomesta, yksi Satakunnasta, yksi Etelä-Pohjanmaalta ja kaksi Ruotsista.

Lähimatkailun ja ulkona liikkumisen suosio on ollut jo pitkään tasaisessa kasvussa, mutta koronaviruksen tulo Suomeen vauhditti tunnetuimpien reitistöjen kävijämäärät räjähdysmäiseen nousuun.

– Suosituimmat kohteet ovat ajoittain ruuhkautuneet. Syksy on hyvä aika nostaa esiin paikallisia kohteita, joihin voi tehdä vaikkapa viikonloppuviisitin, toteaa Ykkösakselin osalta hanketta luotsaava hankeneuvoja Anu Pekanniemi.

Hankkeessa ei kuitenkaan lähdetä raivaamaan polkuja. Sen sijaan tarkoitus on esitellä toteutusmahdollisuuksia ja vaihtoehtoja sekä huomioitavia asioita. Hankkeen tapahtumissa voi myös luoda uusia kontakteja. Kun verkostot ovat kunnossa, onnistuu moni asia helpommin.

– Kaikilla alueilla on omat toimijansa, erityispiirteensä ja haasteensa. Mukana paikallisten kohteiden kehittämisessä on kyläyhdistyksiä, alueen muita yhdistyksiä, matkailuyrittäjiä ja muita yhteistyötahoja. Vallitsevasta tilanteesta johtuen näyttää siltä, että tulevat tapahtumat ovat hyvin pitkälti virtuaalisia, mutta onneksi kamerakuvan avulla tulevat naamat kuitenkin puolin ja toisin tutuiksi, myhäilee Pekanniemi.

 

Kansainvälinen yhteistyö avasi silmät omalle ainutlaatuisuudelle

Hanketyöryhmä ehti tehdä yhden opintomatkan Ruotsiin ennen koronan tuloa. Leader Pyhäjärviseudun hankevastaava Rauni Halonen oli reissuun todella tyytyväinen.

– Välillä pitää lähteä kauemmas, jotta ymmärtää, että se omakin kohde on tosi hyvä. Oli kiva nähdä ruotsalaisten tapa tehdä asioita. Siellä oltiin jo kolmen kilometrin reitistä ylpeitä ja sitä markkinoitiin isosti. Meillä on samanlaista reittiä 30 kilometriä ja silti tulee usein vähäteltyä, että meillä nyt on vain tällainen pikkureitti, naurahtaa Halonen.

Vaikka hankkeen kohderyhmänä ovatkin reitistöjen parissa työskentelevät tahot, tulokset satavat luonnollisesti myös retkeilijöiden laariin. Tavoitteena on, että hankkeen jälkeen reittien kulkijoille on tarjolla uusia mahdollisuuksia luontoelämyksiin sekä paikallisuuden kokemiseen.

 

Outdoor Leader retkiryhmä Ruotsissa syksyllä 2019 vesiputouksen edessä.

Kuvassa: Outdoor Leader- retkijoukko Ruotsissa syksyllä 2019 tutustui mm. luontopolkuun, jossa oli vesiputous.

Tulosta