Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Sivuston navigaatio

Lähde geomatkalle!

Lähde geomatkalle!

Jaa linkki:

Etelä-Pohjanmaan lakeudet sulauttavat maisemaan kallioita ja kumpareita, jopa vuoriksi nimitettyjä alueita. Alue sykkii myös kiihkeästi tämän päivän modernia menoa huvipuistoalueineen ja kartingratoineen. Lähde mukaan tutustumaan geomatkailuun ja kiinnostaviin kulttuurikohteisiin Alajärven, Evijärven, Kauhavan, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin alueille 16.-19. syyskuuta.

Peltojen keskeltä kohoavat mäet, suuret lohkareikot, rakoluolat ja meteoriittikraatterin reunavallin kivikot ja louhikot ovat ruokkineet kansan mielikuvitusta peikkojen, maahisten ja kummajaisten asuinalueina. Kansansuussa alueista kulkee monenlaista juttua ja tarinaa.

Lapuan Simpsiö ja Alajärven Pyhävuori kertovat mielenkiintoisen geologian lisäksi entisajan uskomuksista ja tarinoista.

Lappajärvi, Euroopan suurin kraatterijärvi syntyi 78 miljoonaa vuotta sitten meteoriitin törmäyksessä. Törmäyksen vaikutukset ovat edelleen nähtävissä ja koettavissa. Reunavallin alueella on nykyisin Lakeaharjun monipuolinen ulkoilualue. Lappajärvellä Tapio Aution luonnonkivikirkossa menneisyys kohtaa nykyisyyden.

Leipätien vaellusreitin varrella Reiskin kallionalueella on vielä nähtävissä muutamia hyvin säilyneitä kivikautisia asumuspainanteita. Lähempänä nykypäivää ollaan Prännin Patikan vaellusreitillä.  Polun varrella on muun muassa Pontikankeittäjän piilopaikka, Akantappokallio ja Tappokrooppi, jonka reunalla kuuluisa Härmän Häjy, Antti Rannanjärvi, sai kohtalokseen muodostuneen kuolettavan puukoniskun.

Joet ovat reitti merelle. Uittomiesten vaativasta ja raskasta puiden uitosta ja uittoperinteestä kerrotaan Evijärven uittomieskämpällä. Alueelle on muun muassa tukkilais- ja metsätyötaitoja tukeva harjoittelupaikkaa.

Kauhavalla Power Parkin huvipuistoalue, kartingrata sekä hevoskeskus ravirata-alueineen tarjoavat näkymän tämän päivän huvittelumahdollisuuksiin. Poikkeamme myös Punaisen Tuvan Viinitilalla Alajärvellä. Sunnuntaina kotimatkan varrella pysähdymme Tuurissa, Keskisen kyläkaupassa.

Mukana oppaanamme alueen luonnosta ja luontokohteista on kertomassa geologi Teemu Öhman.

 

Lisätietoja: Anu Pekanniemi p. 050 430 6385 29.6-9.7.2021, seuraavan kerran tavoitettavissa 9.8
Ilmoittautumiset 10.8. mennessä tästä klikkaamalla.

Tulosta