Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Kylien pienet investoinnit ja vesienhoito saivat Leader-rahaa

Kylien pienet investoinnit ja vesienhoito saivat Leader-rahaa

Jaa linkki:

Ykkösakselin hallitus kokoontui torstaina 10.11. päättämään kolmesta merkittävästä hankkeesta. Ykkösakselin käsitteli kaikki 27 hakemusta Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla – hankkeeseen. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry kehittää laajassa hankkeessa Lohjan Hiidenveden ja Lohjanjärven sekä Vihdin Enäjärven vesienhoidon menetelmiä ja kotimaisen kalan hyötykäyttöä. Salon kaupunki saa rahoitusta retki- ja luontomatkailukohteiden kehittämiseen.

Lisää elämää kylille –hanke innosti uusia hanketoimijoita

Ykkösakselin Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla –hanke sai 27 hakemusta. Ykkösakselin hallitus puolsi kaikkien toimenpiteiden osallistumista hankkeeseen. Hakijoista reilusti yli puolet oli uusia hakijoita, jotka eivät olleet aikaisemmin hakeneet Leader-rahoitusta. Karkkilasta mukana on neljä hakijaa, Lohjalta kolme, Salosta 13 ja Vihdistä seitsemän.

Kylille hankitaan erilaisia laitteita ja välineitä teltoista sählykaukaloihin ja valkokankaista lämpöpumppuihin. Hankkeen kustannusarvioksi tuli 178 000 euroa. Leader-tukea hakijat saavat puolet eli 89 000 euroa.

Rakentamista sisältävien toimenpiteiden kustannusarviot vaihtelevat 9000 eurosta lähelle 15 000 euroa. Kylille rakennetaan esimerkiksi keittokatos, kylätaloja maalataan ulkoa ja korjataan sisältä tai kylän kuntorataa kunnostetaan. Talkootyötä hankkeessa tehdään vajaan 30 000 euron arvosta eli noin 2000 tuntia.

Tutustu tarkemmin LIVE-hankkeen toimenpiteisiin

HOLA Lake –hanke on laaja vesienhoidon kehittämis- ja yhteistyöhanke

Hanke edistää Hollolan Vesijärven, Nastolan järvien, Pyhäjärven, Hiidenveden, Lohjanjärven ja Vihdin Enäjärven sekä Ruotsin Finjasjön ja Bosarpasjön kestävää ja ekologista hyvän vesientilan saavuttamista ja kalavesien hoitoa.

Hankkeessa on sekä paikallisia toimenpiteitä että yhteisiä toimia yhteistyökumppaneiden kanssa. Kotimaisen kalan käytön tukemiseksi valmistetaan katiskoja asiantuntijan opastuksella ja opastetaan niiden käyttöön, vertaillaan verkon ja katiskan pyytävyyttä ja kerätään tietoa Hiidenveden kalakannoista eri kalastusmenetelmillä. Hanke osallistuu myös nettiselaimella käytettävän kalastustietotorekisterin kehittämiseen. Hankkeessa selvitetään ankeriaiden alasvaelluksen turvaamista.

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n kumppaneita hankkeessa ovat Suomessa Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ja Pyhäjärvi-instituuttti sekä Ruotsissa Finjasjön ja Bosarpasjön Leader-hanke.

Hankkeen kustannusarvio on 150 000 euro, josta Leader-tukea yhdistys saa 77 %.

Salon kaupunki kartoittaa retkeily- ja luontomatkailukohteet

Hanke selvittää ja listaa, mitä nykyisiä ja potentiaalisia retkeily- ja luontomatkailukohteita Salossa on. Vastauksia etsitään useisiin kysymyksiin: kuka kohteista vastaa, mitä reittejä ja rakenteita kohteissa on, missä kunnossa ne ovat ja miten niitä pitäisi kehittää ja arvioida sekä mitä kehittämistoimenpiteet maksaisivat.

Reittien, rakenteiden ja viestinnän nykytilaa kehittämällä on mahdollista parantaa kohteiden saavutettavuutta eri käyttäjäryhmien osalta. Tämä lisää niiden käyttöä ja niistä saatavia hyötyjä, kuten mm. salolaisten hyvinvointia ja kohteissa palveluita tarjoavien yrittäjien tuloja. Kohteista tehdään sähköinen esite.

Hankkeen kustannusarvio on 35 556 euroa, josta tuki on 66 %.

Tulosta