Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Kuninkaantien matkailutie kokosi seminaariväen Loviisaan

Kuninkaantien matkailutie kokosi seminaariväen Loviisaan

Jaa linkki:

Kuninkaantien hankkeen loppuseminaarista 7.11 muodostui monipuolinen tapahtuma Etelä-Suomen matkailuväelle ja erityisesti matkailuteiden ja kulttuurireittien toimijoille. Lähes 90 henkeä pohti Kuggomin perinnekeskuksessa koko päivän mittaisessa seminaarissa matkailuteiden tarjontaa ja palveluita nykymatkailijan kannalta.

Kuvassa eturivissä Antti Huttunen, Retkipaikka.fi, Torsti Salonen Kuninkaantie ry:stä sekä Kirsi Viljanen, lähiruokakoordinaattori maa- ja metsätalousministeriöstä.

-Upea tunnelma tässä vanhassa arvokkaassa talossa, sanoi eräs seminaariosanottaja, jonka päätoimiala on ruokamatkailun parissa. Hän peräänkuulutti hyviä verkostoja ja yhteistyötä. Luennoitsijoista mm. julkkiskokki Pasi Kuronen painotti samaa asiaa. Hänen viestinsä valtiovallalle oli myös selkeä.
– Viranomaisvelvoitteiden vähentäminen ja byrokratian keventäminen on edelleen ajankohtaista. Kehittämistyöhön ei jää resursseja jos kaikki aika menee papereiden pyöritykseen. Viesti meni suoraan ministeriöön, koska MMM:n lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen oli paikalla luennoitsijana ja työpajan vetäjänä.

Projektipäällikkö Susanna Markkola Visit Finlandin Culture Finland-ohjelmasta, kertoi tilastojen valossa matkailuteiden uusista ja hieman vanhoistakin haasteista. – Vielä on paljon ratkaisemattomia vanhojakin haasteita ja nyt mm. uuden valmismatkalain myötä tulee uusia. Meidän tulee kehittää valmiuksiamme vastaanottaa matkailijoita monin eri tavoin, kuten digitaalisesti ja muistaa oikea-aikainen markkinointi. Näistä digitaalisuuden tuottamista onnistumisista puhui Retkipaikan Antti Huttunen omassa puheenvuorossaan.

Lounasravintola Fellmannin itäuusmaalaisista raaka-aineista loihtima seminaarilounas kirvoitti kielet kiitokseen. Porlammin mustaleimajuusto, Robben puutarhan salaatit ja yrtit sekä pientuottajien juurekset, puhumattakaan aamiaisella tarjotusta lämpimäisleivästä, suoraan Robin Bäckmanin uuneista, olivat ehkä se suurin poikkeus tavanomaisesta lounastarjoilusta. Itäuusmaalaiset lähituottajat esittelivät Kuninkaantien kuninkaallisen lounasmenun, jonka kruununa oli Huhtasrinteen salmiakkihunajalla raidoitettu pannacotta.

Hyvä ruoka ja juoma ovat matkailijalle eräs tärkeimmistä asioista. Siksipä juomiakaan ei unohdettu. Wildemansin luomuomenamehu oli aamiaisjuomana ja Anna Rinteisen sekä Malmgårdin Henrik Creutzin vetämän työpajan teemana oli panimot matkailukohteena. Jää nähtäväksi jos oluesta tulee Kuninkaantien virallinen juoma. Raikas lähdevesikin kelpaa, vaikka Kuninkaan lähteestä, joita tarinan mukaan on Kuninkaantien varrella useita. Historiaa heräteltiin henkiin Torsti Salosen ja Lilian Järvisen vetämässä työryhmässä, joka kokosi suurimman joukon osallistujia.

Kuninkaantie-hanke on saanut hieman jatkoaikaa vuoden 2018 puolelle, ja täten jää hieman enemmän aikaa siirtää hankkeen toimintoja ja tuloksia Kuninkaantie ry:lle. Työ matkailuteillä ei lopu. Tuotteistamistyöryhmä, Soila Palviaisen johdolla, totesi työskentelyssään, että tuotteistaminen on jatkuva prosessi, jota tulee ylläpitää aktiivisesti ja johon toimijoiden pitää uskaltaa sitoutua, vaikka tuloksia ei heti näy. Pitkän tähtäimen suunnittelu ja pitkäjänteinen työ tuo parhaat tulokset ja tyytyväisimmät asiakkaat.

Päivän päätteeksi lanseerattiin Kuninkaantien uusi kotisivu, jossa on linkitettynä kaikkien Kuninkaantien kuntien matkailusivustot. Sivustolta www.kuninkaantie.info voi jatkossa löytää paljon matkailuun liittyvää informaatiota. Ensi alkuun sivustoa päivitetään suomeksi ja ruotsiksi, mutta lisää kieliversioita on tulossa kun sivuston käyttö vakiintuu.

Mia Aitokari,
Kuninkaantien virallinen kulkija

Tulosta