Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Kungsvägen

Jaa linkki:

 Kungsvägen fick en egen förening 7.12.2016

En ny turistvägsförening Kuninkaantie – Kungsvägen stiftades dagen efter självständighetsdagen i Vanda. Föreningens verkningsområde sträcker sig över 22 kommuner och tre landskap samt en oräknelig skara turistaktörer från olika branscher. På det stiftande mötet fanns representanter för städer, museer, företag och föreningar.

Kungsvägen, som löper genom hela södra Finland, är Finlands äldsta officiella turistväg och en av Finlands mest betydelsefulla vägar sedan 1300-talet. Historikern, Kungsvägen-guiden Torsti Salonen, som valdes till den nya föreningens ordförande, berättade om vägens historia på det stiftande mötet.

Den nya föreningen har som uppgift att bevaka turistaktörernas intressen längsmed Kungsvägen. Föreningen ämnar också ansöka om Kungsvägens turistvägsstatus av Trafikverket. Nylands landskapsförbund avstod från det under det gångna året.

Kungsvägen har potential även för internationell kulturruttsverksamhet. Vägen sträcker sig från Bergen i Norge till St. Petersburg i Ryssland. Kungsvägens möjligheter ligger i aktörernas mångfald. Få turistvägar har ett så brett spektrum av sevärdheter och service.

Föreningens hemsida på svenska