Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Jatkossa Ykkösakselin kokouksiin voi osallistua etänä

Jatkossa Ykkösakselin kokouksiin voi osallistua etänä

Jaa linkki:

Ykkösakselin kevätkokous päätti yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta. Jatkossa yhdistyksen kokouksiin voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Syynä sääntömuutokseen on koronatilanne, minkä vuoksi kokousta ei keväällä voitu järjestää kokoontumisrajoitusten vuoksi. Kevätkokous päätti pidentää puheenjohtajan toimikautta yhdestä kalenterivuodesta kahteen vuoteen. Kokous pidettiin Lohjansaaren Seurantalolla.

Lohjansaarella julkaistaan lehteä ja pyöritetään kesätoria

Lohjan Saaristo -seuran puheenjohtaja Pirjo Sjögren kertoi Seurantalosta ja seuran historiasta ja toiminnasta. Seuran toiminta on hengästyttävän ahkeraa. Jäseniä on noin 600, joista puolet ovat mökkiläisiä. Seura on jo yli 100-vuotias ja Seurantalokin täyttää 100 vuotta vuonna 2023.

Pirjon esityksestä poimimme paljon ideoita ja vinkkejä minkä tahansa yhdistyksen toimintaan:

  • Seura on julkaissut jo 16. vuosikerran Lohjansaaren, Osuniemen sekä Lohjanjärven eteläosan saarien omaa lehteä. Se ilmestyy aina kesän alkuun kun kesätorit alkavat pyörimään. Lehden välissä on palveluluettelo, jossa listataan alueen yrityksiä ja palveluja. Molempia selaillaan saarten kahvipöydissä mielellään ja ne auttavat uusia asukkaita kotiutumaan saaristoon.
  • Kesätoreja on pyöritetty Seurantalon pihalla jo parikymmentä vuotta. Pienestä alkanut tori on kasvanut isoksi toiminnaksi. Koronakesänä, kun tori vihdoin avattiin, paikalle tuli kolmisensataa kävijää. Seuralla on kesätoreilla kahvila, jota talkoolaiset pitävät vuorollaan. ”Siinä pääsee tutustumaan asukkaisiin, joten tähän on saatu mukaan ihan uusiakin mökkiläisiä”, Pirjo kertoo.
  • Vapaaehtoistoimintaa on seurassa kehitetty hankkeen avulla. Seurassa luotiin palastelumalli, jossa vapaaehtoistöitä kuvattiin palastelukorteille. Näitä kortteja sitten ”myytiin” vapaaehtoisille. ”Ei saa pakottaa eikä patistaa ihmisiä talkoisiin! Joskus talkoolaisten houkuttelu kestää kauemmin. Pitää muistaa ilo ja kannustaminen tekemisessä”, Pirjo neuvoo kolmenkymmenen vuoden puheentajohtajakokemuksella.
  • Seura on kokenut hanketoimija. Hankkeissa on hankittu astianpesukone, maalattu taloa, kehitetty toimintaa, keksitty Saaristopäivä ja sadonkorjuujuhla. Seuraavaksi seura aikoo kunnostaan katon. Tähän haetaan Kotiseutuliiton tukea. Ideoita ja rohkeutta lähteä hankkeisiin on riittänyt.
  • Seurassa halaillaan paljon! Koronatilanteessa näin ei tietenkään voida toimia, ja se onkin tuntunut ikävältä seuran tilaisuuksissa. Mutta kunhan tästä toivutaan, Pirjo lupaa taas halauksia.

Lisää seuran toiminnasta voi lukea seuran kotisivuilta www.lohjansaaristo.fi.

Kokous hyväksyi tilinpäätöksen ja päätti sääntömuutoksista

Kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Lohjan kaupungin talousjohtaja Henri Partanen. Kokouksessa oli 24 osallistujaa. Kokous hyväksyi tilinpäätöksen ja myönsi hallitukselle vastuuvapauden.

Koronatilanne vaikeutti yhdistysten toimintaa ja yleisten kokousten järjestämistä keväällä. Sääntöjen mukaisia kokouksia ei pystytty järjestämään ja ne siirtyivät kesään tai syksyyn. Ykkösakselin hallitus halusi varmistaa, että jatkossa kokouksia voidaan järjestää ajallaan. Osallistumisen pitäisi olla mahdollista myös etänä. Siksi kokoukselle ehdotettiin, että sääntöjä muutetaan tältä osin. Toinen tärkeä muutos koski puheenjohtajan toimikautta, jota haluttiin pidentää.

Kevätkokous hyväksyi yksimielisesti seuraavat muutokset yhdistyksen sääntöihin:

§ 1 Yhdistyksen kotipaikaksi muutetaan Lohja.

§ 6 Yhdistyksen kokouksiin voi osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana. Tämän mahdollisuuden käytöstä päättää hallitus ja siitä ilmoitetaan kokouskutsussa.

§ 9 Hallituksen puheenjohtajan toimikausi on kaksi kalenterivuotta. Sama hallituksen jäsen voidaan valita enintään kahdeksi kolmivuotiskaudeksi ja puheenjohtaja enintään kolmeksi kaksivuotiskaudeksi peräkkäin.

Kolme henkilöä tammen juurella

Ennen kokousta moni kävi katsomassa kuuluisaa Paavolan tammea. Vasemmalta hallituksen jäsen Marjaana Mänkäri, toiminnanjohtaja Maarit Teuri ja hallituksen varajäsen Henrik Hausen.

seurantalon kokoussali

Kokouspaikkana oli Lohjansaaren Seurantalo. Seisomassa seuran puheenjohtaja Pirjo Sjögren.

Tulosta