Keskustojen kehittäminen kiinnostaa
Ykkösakseli aloitti syksyllä kaksi keskusta-alueen kehittämishanketta, joita molempia rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. PAIKAL-hanke kehittää Salon keskustaa, Lohjalla on puolestaan oma paikallisen kehittämisen hanke. Kohderyhmänä ovat työttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat. Tavoitteena on lisätä osallisuutta, ehkäistä syrjäytymistä ja edistää työllisyyttä.
Sari Pesonen aloitti hankeneuvojana molemmissa hankkeissa syyskuussa. Sari kertoo hankkeiden kuulumisia.
Millainen on työttömien tilanne Lohjalla ja Salossa?
Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan Lohjalla työttömyysprosentti on ollut lokakuussa 11,4 % ja vuosi sitten samaan aikaan 11,8 %, joten Lohjalla ollaan hieman parannettu tätä prosentuaalista osuutta.
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan Salossa työllisyystilanne on Varsinais-Suomen toiseksi huonoin Turun jälkeen. Syyskuussa työttömyysprosentti oli Salossa 15,3 %. Vuosi sitten samaan aikaan se oli 15,1 %, joten hirveän paljoa ei ole Salossa tapahtunut viime vuoteen muutosta.
Näkisin, että Salon tilanne voi muuttua helpommin tulevaisuudessa, jos tänne saadaan keskitettyä teknologiaa lisää. Tyhjiä toimitiloja näihin löytyisi aivan valtaisasti. Myös Microsoftin tyhjistä tiloista ollaan täällä kaavailtu osaamiskeskusta yhdessä kaupungin ja yksityisten sijoittajien kesken, jolloin saataisiin tätä kautta luotua uusia työpaikkoja.
Mitä hankkeissa tapahtuu Lohjalla ja Salossa?
Lohjalla on seuraava ideointi-ilta tiistaina 22.11. Ensimmäisessä ideointi-illassa oli reilu parikymmentä eri tahojen edustajaa. Tämän jälkeen tehtiin lehtijuttu, ja se sai mukaan lisää kiinnostuneita toimijoita. Kiinnostuneita on sekä yhdistyksistä että yksityisiä ihmisiä.
Salossa alkoi haku hankkeeseen lokakuun alussa ja jatkuu 25.11. saakka. Minulle on tullut muutamia hakemuksia tarkastukseen jo tässä vaiheessa. Yhdessä hankehakemuksessa muutamat keskustan toimijat yhdistävät voimavarojaan. Toisessa on yksi keskusta-alueen yhdistys, joka hakee rahoitusta. Muutama taho pohdiskelee vielä hakua.
Millaiset toimijat ovat olleet kiinnostuneita hankkeista?
Lohjalla on ollut hieno nähdä, että ihmisillä on ollut todella reilusti kiinnostusta keskusta-alueen kehittämistä kohtaan. Mukaan on lähtenyt yhdistysten ja tahojen lisäksi myös yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä. Salossa oikeastaan kaikki aktiivisesti keskusta-alueella toimivat tahot ovat ilmaisseet kiinnostustaan jollain tavalla.
Millaisia tilaisuuksia hankkeissa on järjestetty?
Lohjalla on pidetty kaksi infotilaisuutta ja ideointitilaisuus, jossa päästiin konkreettisesti jo asiassa eteenpäin. Seuraava ideointitilaisuus on tiistaina 22.11.2016 klo 17 Apuomenan lounaskahvila Punakanelissa. Sinne ovat tervetulleita kaikki Lohjan keskusta-alueesta kiinnostuneet henkilöt. Ei haittaa, vaikkei olisikaan päässyt aiempiin tilaisuuksiin. Mukaan pääsee vielä oikein loistavasti.
Salossa on ollut kolme infotilaisuutta ja näiden lisäksi olen treffannut eri tahoja ihan privaatisti asian tiimoilta ja käynyt kertomassa tästä hankkeesta ja hakumahdollisuudesta.
Miten Salon ja Lohjan hankkeiden toteutukset eroavat toisistaan?
Salossa yhdistykset hakevat rahoitusta omiin pieniin toimenpiteisiin ELY-keskukselta. Hakuaika on meneillään juuri nyt. Autamme hakemisessa. Jos ELY-keskus hyväksyy hakemukset, sen jälkeen toimijat pääsevät toteuttamaan hanketta.
Lohjalla ideoimme yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa toimia, joita lähdetään toteuttamaan. Päätämme, mitkä ovat ideat ovat toteutuskelpoisia, ja toteutamme ne yhdessä paikallisten ihmistan kanssa. Kaikkeahan ei pystytä toteuttamaan, koska ideoita on tullut valtaisasti. Ideointi-illassa pohdimme yhdessä, mitä niistä lähdetään kehittämään toiminnaksi.
Lohjalla yhdistykset eivät oikeastaan hae rahoitusta, vaan Ykkösakselin hanke huolehtii yhdessä ideoitujen toimien toteutuksesta ja kustannuksista. Paikalliset yhdistykset auttavat toteutuksessa. Lohjan hankkeessa Ykkösakseli toimii tavallaan hankkeen ”kukkarona” ja auttaa toimijoita järjestämään tapahtumia.
Kiinnostuitko paikallisesta kehittämisestä Lohjalla tai Salossa? Ota yhteyttä Sari Pesoseen, puh. 046 9220 979.