Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Euroopan Leader-ryhmät kokoontuivat Tartossa

Euroopan Leader-ryhmät kokoontuivat Tartossa

Jaa linkki:

Ykkösakselin puheenjohtaja Pirjo Sjögren osallistui marraskuun lopussa Tartossa Leader-ryhmien kansainväliseen kokoukseen. Euroopassa on yli 2500 Leader-ryhmää. Kokouksessa oli 140 osallistujaa 24 eri maasta. Pirjo raportoi kokouksesta.

elard-logo

Terveisiä ELARDin konferenssista Tartosta

Tartossa Eestissä pidettiin 22. – 23.11.2016 kansainvälinen  kokous, jonne minäkin osallistuin. ELARD , European Leader Association for Rural Development, on Euroopan maissa  toimivien  yli 2500 Leader-ryhmän katto-organisaatio. Tämänkertainen kokous oli vähän tavanomaista juhlallisempi, koska juhlittiin myös Leader-toiminnan 25-vuotista taivalta Euroopassa.

Kokouksen suuriksi puheenaiheiksi nousivat Leader-toimintatapa, jota pidettiin erinomaisena, ja CLLD eli monirahastoisuus.  Kun Leader-toiminta syntyi, siinä käytettiin nimenomaan EU:n maaseudun kehittämisrahaston  rahoja, lisäksi kansallista ja kuntarahaa.  Toimintatapa on levinnyt hyvin laajalle kattaen monet maat jo kokonaan. Nyt rahoituspohjaa halutaan laajentaa siten, että Leader-ryhmät voivat hoitaa myös muista kuin maaseudun kehittämisrahasto tulevia hankerahoja, kuten esimerkiksi Kalatalousrahastosta tai Euroopan Sosiaalisrahastosta saatavia rahoja.

Kokoukseen osallistui 140 henkilöä 24 eri maasta. Suurin osa tuli jostakin Leader-ryhmästä, mutta mukana oli myös henkilöitä Suomen ELYjä vastaavista organisaatioista ja useita henkilöitä Euroopan komissiosta. Kuulimme aluksi useita erittäin hyviä esityksiä otsikolla Leader/CLLD eilen, tänään ja huomenna.

Tehtävämme oli saada kahden pitkän kokouspäivän kuluessa aikaan koko tämän Leader-maailman yhteinen julkilausuma Euroopan komissiolle siitä, miten haluamme tätä toimintatapaa ja monirahostoisuutta kehitettävän.

Ensin piti tehdä visio vuoteen 2027, jolloin uusi tuleva ohjelmakausi päättyy.  Sen jälkeen miettiä, mitä sellaisia esteitä on olemassa, jotka voisivat estää vision toteutumisen ja vielä kolmantena asiana tuottaa selkeitä ehdotuksia siitä, miten nuo esteet voidaan poistaa. Kokonaisuutta käsiteltiin viidestä eri näkökulmasta:

  1. CLLD and multifunding: how to improve its implementation
  2. Coordination between Leader actors and authorities: how to develop transparent and holistic coordination on national level
  3. Local development strategies: how to assure innovative and flexible implementation
  4. Transnational and interterritorial co-operation in the EU and with third countries: how to simplify and harmonize the co-operation
  5. 25-year-old LEADER method: how to renew it for 2020+ period?

Lukemattomia asioita nousi esille, mutta keskeisimpiä hankaluuksista ehkä olivat liika byrokratia sekä eri maissa ja maiden sisällä eri alueilla olevat erilaiset lait, asetukset ja säännöt sekä niiden kirjavat tulkintatavat. Kaiken kaikkiaan kokouksesta jäi erittäin positiivinen ja innostunut jälkimaku. Leader-toiminta tulee jatkumaan ja vielä entistäkin parempana ja levittäytyen vielä uusille alueille.

ELARDIn hallitus viimeistelee julkilausuman, joka luovutetaan Euroopan komissiolle tammikuussa 2017. Kerrotaan siitä lisää, kunhan se valmistuu.

Pirjo Sjögren

Kiinnostuitko? Tarton kokouksen esitykset

Tulosta