Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

LIVE 3 – Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla

Jaa linkki:

Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla 3 (LIVE 3) on jatkoa Ykkösakselin aiemmille pienten investointien teemahankkeille. Teemahankkeessa kehitetään monipuolisesti kylien yhteisiä tiloja, niiden käyttöä ja viihtyvyyttä. Pienillä hankinnoilla kehitetään hakijoiden toimintaedellytyksiä. Toimenpiteillä kehitetään harrastustoimintaa kylissä ja luodaan uusia vapaa-ajan viettomahdollisuuksia. Teemahanke tutustuttaa uusia toimijoita Leader-toimintaa ja aktivoi asukkaita yhteiseen toimintaan kylän hyväksi.

Teemahankkeen toimenpiteiden kustannukset ovat 1000 – 10 000 euroa ja tuki 50 %.

Mitä LIVE 3 -teemahankkeella tavoitellaan?

Hankkeen tavoitteet ovat:

 1. Parantaa yhteisten tilojen käyttöä ja viihtyvyyttä. Toimenpiteet ylläpitävät yhteisiä tiloja ja lisäävät niiden käyttöastetta tai säästävät energiaa. Paremmat tilat piristävät yhdistysten toimintaa.
 2. Kehittää yhdistysten toimintaa pienillä hankinnoilla.  Toimenpiteet luovat edellytyksiä kehittää tapahtumia tai muuta yhdistyksen toimintaa.
 3. Kehittää kylien harrastustoimintaa ja luoda uusia vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.
 4. Tutustuttaa uusia toimijoita Leader-hanketoimintaan ja paikalliseen kehittämiseen. Teemahankkeeseen osallistumisen kynnys on matalampi kuin omassa hankkeessa.

Millaisia toimenpiteet voivat olla?

Toimenpiteitä voivat olla hyvin erilaiset yhteisiin tiloihin, harrastustoimintaan tai vapaa-ajan viettoon liittyvä pienet investoinnit. Kustannukset syntyvät pienimuotoisesta rakentamisesta, tarvike-, laite-, kone- tai välinehankinnoista.

Esimerkkejä toimenpiteistä ovat:

 • Yhteisten tilojen korjaukset: esimerkiksi maalaukset, korjaukset, pienten rakenteiden uusimiset, pintaremontit
 • Kylätalojen käytettävyyden parantaminen: keittiö- tai wc-tilojen remontit, av-laitteiden hankinnat
 • Kylätalojen energiatehokkuuden parantaminen: lämmityksen muutokset, lisäeristykset, ilmalämpöpumppujen asentaminen, sähköistyksen tai valaistuksen uusiminen
 • Tapahtumien järjestämistä auttavat pienet hankinnat: teltat, äänentoistolaitteet, katsomot, lavarakennelmat
 • Harrastustoiminnan ja liikunnan edistäminen välinehankinnoilla tai liikuntapaikkojen korjauksilla
 • Vapaa-ajan viettoon tarkoitetut pienet hankinnat tai rakentamiset, esimerkiksi uimarantojen hankinnat, keittokatokset tai laavut

Pienten investointien lisäksi toimenpiteissä voi olla merkittävä määrä vastikkeetonta työtä:

 • Pienimuotoinen rakentamista
 • Laitteiden tai koneiden asentamista hankintojen yhteydessä

Teemahankkeessa ei tueta toimenpiteitä, jotka vaativat rakennus- tai ympäristölupaa. Toimenpideluvat tai mahdolliset maanomistajien tai naapureiden suostumukset tai sopimukset hakijan on hankittava jo hakuvaiheessa. Tässä teemahankkeessa ei tueta aineettomia investointeja, kuten esimerkiksi lisenssejä.

Miten teemahankkeeseen haetaan?

Hakuaikaa on syksyllä aina maanantaihin 17.12. saakka. Hakemusten on oltava Ykkösakselin toimistolla maanantaina 17.12. kello 16 mennessä.

Hakulomakkeen voi tulostaa täältä: 3325B teemahankkeen investointitoimenpiteen suunnitelma. Tarkempia tietoja hakemisesta on hakuohjeisssa.

Miten toimenpiteet valitaan?

Toimenpiteitä arvioidaan kuten muitakin hankkeita. Toimenpiteen on täytettävä kaikki pakolliset valintakriteerit ja yksi lisäkriteeri. Jos hakemuksia on enemmän kuin mitä teemahankkeeseen voidaan valita, toimenpiteet pisteytetään. Hakijat, jotka ovat uusia Leader-rahoituksen hakijoita, tai joiden toimenpiteet kohdistuvat erityisryhmiin kuten nuoriin, saavat lisäpisteitä. Valintamenettelyssä kerrotaan enemmän valintakriteereissä.

Mikä on teemahankkeen aikataulu?

Ykkösakselin hallitus valitsee toimenpiteet teemahankkeeseen ensi vuoden alussa. Tämän jälkeen yhdistykset voivat ryhtyä toteuttamaan toimenpiteitä. Siihen on aikaa aina 30.6.2020 saakka, vajaat puolitoista vuotta.

Kun ELY-keskus on tehnyt tukipäätöksen teemahankkeesta, voimme hakea maksua toteutetuista toimenpiteistä. Maksuhakemusten aikatauluista päätetään myöhemmin.

Mistä saa lisätietoja ja neuvoja?

Jos sinulla on idea, joka mielestäsi  ehkä sopisi teemahankkeeseen, ota yhteyttä meihin: hankeneuvoja Jaana Joutsen, puh. 050 313 5590, vastaa kysymyksiin.  Teemahankkeeseen toivotaan mukaan nimenomaan uusia hakijoita, joille Leader-toiminta ja hankerahoitus on uusi asia. Tällä kertaa etsitään myös toimenpiteitä, jotka kohdistyvat erityisryhmiin kuten nuoriin, ikääntyneisiin tai työttömiin. Älä jää miettimään, vaan ota yhteyttä!

Franssintalo Halikossa sai uuden maalipeitteen, rännit ja kourut aikaisemmassa LIVE-teemahankkeessa.

Kuva: Pekka Rinne