Pikalinkit

Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti

Kuninkaantie uuteen kukoistukseen

Jaa linkki:

 

Kuninkaantien luentosarja ja retket syksyllä 2017

Syksyn ilmainen luentosarja Kuninkaantien eri kohteissa pidetään 7.10 lähtien asiantuntijoiden johdolla. Luennot pidetään klo 10-12 lauantaisin ja omakustanteisen lounastauon jälkeen on tutustumiskäynti johonkin Kuninkaantien kohteeseen. Luennoille ei tarvitse ennakkoilmoittautua, vaan ne ovat avoimia kaikille. Luentokieli on pääasiassa suomi.

7.10.2017 Tuorla, Livia-opiston liikuntasali, Naantali-Turku-Raisio-Parainen-Kaarina, luennoitsija Lea Heinonen-Eerola
14.10.2017 Perniön kunnantalon valtuustosali, Paimio-Salo, luennoitsija Tanja Bergroth
28.10.2017 Raasepori, VNF Lohja-Raasepori-Inkoo-Siuntio-Kirkkonummi, luennoitsija Torsti Salonen
11.11.2017 Kestikievari Övre Nybacka (Vantaa), Espoo-Helsinki-Vantaa, luennoitsija Andreas Koivisto
25.11.2017 Sannaisten kartano (Porvoo), Porvoo-Loviisa, luennoitsija Sari Glad
9.12.2017 Haminan kirjasto, Kaspersali, Pyhtää-Kotka-Hamina-Virolahti, luennoitsija Marja-Leena Tamminen

Kuninkaantie ry järjestää myös omakustanteiset retket Kuninkaantien historiaan tutustuen sekä Helsingistä itään että länteen. Retken oppaana toimii Suomen ehdottomasti kokenein Kuninkaantieopas, historioitsija Torsti Salonen, joka on myös Kuninkaantie ry:n puheenjohtaja. Retket järjestetään la 30.9 (länteen) ja su 1.10 (itään).

Kokopäiväretkien hinta on 75€/pv. Ilmoittautua voi joko yhdelle (Helsingistä länteen tai itään) tai kahdelle retkelle (Helsingistä länteen ja itään). Kerro ilmoittautumisen yhteydessä osallistutko yhdelle (itään vai länteen) vai kahdelle retkelle. Kukin osallistuja saa pyydettäessä yhdistykseltä todistuksen osallistumisestaan sekä luennoille että retkille. Kumpanakin päivänä sekä lähtö että paluu ovat Helsingistä.

Kuninkaantie ry:n jäsen tai jäsenyhteisön jäsen, joka on suorittanut vuoden 2017 jäsenmaksun, saa retkistä 10% alennuksen. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä mihin jäsenyhteisöön kuulut. Retket toteutuvat, mikäli osallistujia on vähintään 15 henkilöä kummallekin retkelle erikseen. Alustava ilmoittautuminen retkille osoitteeseen mia.aitokari@ykkosakseli.fi viimeistään 25.8. Ilmoittautuneille toimitetaan maksutiedot, joiden perusteella sitova ilmoittautuminen tapahtuu.

Sekä luennoille että retkille osallistuvalle voidaan Kuninkaantie ry:n puolesta kirjoittaa todistus läsnäolosta. Koska muuta opaskoulutusta ei tällä hetkellä ole Kuninkaantielle, ovat luentosarja ja retket erinomaista täydennystä ammattioppaan tietotaitoon. Kerätkää opasyhdistyksestänne tai muusta yhteisöstänne porukka ja lähtekää mukaan mielenkiintoisille retkille maamme historiaan!

Sekä luennot että retket järjestetään yhteistyössä Kuninkaantie ry:n ja Leader-rahoitetun Kuninkaantie uuteen kukoistukseen -hankkeen kanssa.
Lisätiedot: Mia Aitokari hankekoordinaattori, Kuninkaantie uuteen kukoistukseen sihteeri, Kuninkaantie ry puh. 0503251453 mia.aitokari@ykkosakseli.fi

 

Matkailutieseminaari 7.11.2017

Kestikievarit, rusthollit ja kapakat: Kuninkaantie nykyaikaan. Seminaari on Kuninkaantie-hankkeen päätösseminaari. Ilmoittautuminen 25.10. mennessä Mia Aitokarille, mia.aitokari@ykkosakseli.fi. Tervetuloa!

Ohjelma

 

Kuninkaantiellä keväästä syksyyn?

Mia Aitokari kertaa puolen vuoden kokemuksia Kuninkaantien hankkeessa.

Raportti

 

Kuninkaantien taide- ja kulttuurifestivaalikartoitus

Ykkösakseli ry on teettänyt kaikille säädyille – Kuninkaantien taide- ja kulttuurifestivaalikartoituksen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella kevään 2017 aikana.

Tämän kartoituksen tarkoituksena on avustaa ”Kuninkaantie uuteen kukoistukseen” -hanketta keräämällä ja konseptoimalla ideatasolla Kuninkaantien varren festivaaleihin liittyviä kulttuurisia sisältöjä reitin temaattiseen kehitystyöhön1. Kuninkaantie on kulttuurimatkailu- ja aluekehityskäyttöön konstruoitu käsite, jota vastikään perustetun Kuninkaantien yhdistyksen tulisi jatkossa työstää yhteistyöpinnaksi toimijoille ja tarinaksi niin paikallisille kuin matkailijoille. Kartoituksella avustetaan Kuninkaantien teeman tulkintoja ja näitä sisältöjä markkinoivan tarinan tai tarinoiden kehittämistä yhteiseksi kontekstiksi monialaiselle verkostoitumiselle ja tuotteistamiselle.

Kuninkaantien taide- ja kulttuurifestivaalikartoitus, Marianne Lehtimäki

 

 Puoli vuotta Kuninkaantiellä – hankekoordinaattori Mia Aitokari raportoi 1.3.2017

Hei Kuninkaantien varrella toimivat ystävät!

Leader-hanke ”Kuninkaantie uuteen kukoistukseen” on ollut käynnissä puoli vuotta. Olemme ehtineet ehkä tavatakin jo joissakin yhteyksissä eri tilaisuuksissa. Haluan kertoa teille lyhyesti mitä Kuninkaantielle, Suomen vanhimmalle matkailutielle, Suomen toiseksi vanhimmalle tielle, kuuluu nyt.

Syksyllä 2016 kiertelin hankekoordinaattorin ominaisuudessa Kuninkaantietä ristiin rastiin tunnustelemassa tuntemuksia Kuninkaantiestä, brändin vahvuudesta, toimijoiden tarpeista ja matkailutien tulevaisuudesta, kun Uudenmaan liitto oli päättänyt luopua sekä tavaramerkistä että matkailutiestatuksesta. Vastaanotto oli monin paikoin poikkeuksellisen lämmin, aivan kuin vanha ystävä olisi tullut kylään. En osannut odottaa, että Kuninkaantie oli niin monelle sydämen asia.

Työpajoissa, joihin osallistui yhteensä n. 130 henkeä, todettiin, että Kuninkaantien kehittämiseen tarvitaan monenlaisia yhteistyömuotoja ja että matkailutie voi olla monellekin toimijalle hyvä yhteistyön kotipesä, joka tarjoaa vahvan kiinnekohdan alueen kulttuuriin sekä verkostoi yrityksiä hienon brändin alla.

Syksyn palautteista innostuneena päätimme, että nyt on aika perustaa Kuninkaantie ry, joka ottaa haltuunsa kaiken sen kehittämistyön, jota tämän matkailutien varrella jatkossa tullaan tekemään ja kantaa eteenpäin Kuninkaantien kunniakasta historiaa. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin historioitsija Torsti Salonen, joka on alusta asti ollut mukana luomassa Kuninkaantiestä monipuolista, kansainvälisesti kiinnostavaa kohdetta. Sekä tavaramerkki että matkailutiestatus siirtyvät yhdistykselle.

Matkamessuilla koimme yhteistyökuntien ja -yritysten kanssa, että Kuninkaantie on edelleen tuttu ja tunnettu brändi ja sen eteen kannattaa jatkuvasti tehdä töitä alueilla. Matkamessuautomme, joka oli lainassa Kymenlaakson Automobiilikerholta, sai ansaittua huomiota ja tunnetut yhteistyökumppanimme www.retkipaikka.fi ja www.ruokaretki.fi loivat osastolle tunnelmaa.

Nyt keväällä jatkamme palautteiden perusteella työtä eri alueilla. Tulemme tarjoamaan teille erilaisia tuotteistamistyöpajoja ja täsmäkoulutuksia, hieman eri alueiden omien tarpeiden mukaan. Kaikille toki tarjoamme yhteiseksi nimittäjäksi Kuninkaantien. Tuotteistamisen ensisijaisena tarkoituksena on tarjota teille Kuninkaantien varren toimijoille mahdollisuutta markkinoida kootusti kunkin alueen palveluita museoista hotelleihin ja luontokohteista ravintoloihin. Usein aluemäärittely tapahtuu helpoimmin toimijoiden itsensä kautta, eikä kuntaraja ole missään nimessä rajoittava tekijä.

Mikäli teillä itsellänne on ideoita ja ajatuksia siitä, mitä haluaisitte alueellanne kehittää ja miten Kuninkaantie brändinä ja matkailutienä voisi olla teille hyödyksi, olkaa yhteydessä minuun. Hanke jatkuu vielä tämän vuoden loppuun. Kesällä voimme tavata muutamassa Kuninkaantien teematapahtumassa ja jutella aiheesta lisää sähköpostitse tai puhelimitse.

Terveisin Kuninkaantieltä,

hankekoordinaattori Mia Aitokari
puh. 050 3251453

Vuoden 2017 Kuninkaantien teematapahtumat


Kuninkaantien yhdistys perustettiin 7.12.2016 Vantaalla

Uusi matkailutieyhdistys Kuninkaantie -Kungsvägen, perustettiin itsenäisyyspäivän jälkeisenä päivänä Vantaalla. Yhdistyksen vaikutuspiirissä on yli kaksikymmentä kuntaa ja kolme maakuntaa sekä lukematon määrä matkailutoimijoita eri sektoreilta. Perustamiskokouksessa oli läsnä edustajia sekä kaupungeista, museoista, yritysmaailmasta että yhdistyksistä.

Kuninkaantie, joka kulkee koko Etelä-Suomen halki, on Suomen vanhin virallinen matkailutie ja eräs Suomen merkittävimmistä teistä 1300-luvulta eteenpäin. Historioitsija, Kuninkaantie-opas Torsti Salonen, joka valittiin uuden yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi, valotti perustamiskokouksessa tien historiaa.

Uuden yhdistyksen tehtäviin kuuluu matkailutien toimijoiden edunvalvonta. Yhdistys toimii myös neuvottelu- ja sopimustahona virallisiin tahoihin ja pyrkii siirtämään itselleen Kuninkaantien matkailutiestatuksen, josta Uudenmaan maakuntaliitto luopui.

Kuninkaantiellä on potentiaalia myös kansainväliseen kulttuurireittitoimintaan. Tie ulottuu Norjan Bergenistä Venäjälle Pietariin asti. Kuninkaantien potentiaali on nimenomaan sen toimijakentän moninaisuudessa. Harvan matkailutien varrella on yhtä paljon nähtävyyksiä ja palveluita kuin Kuninkaantien.

Kuninkaantien yhdistystoimijat tavoittaa toistaiseksi Leader-ryhmä Ykkösakselin kautta. Hallitukseen valittiin toimijoita Haminasta Saloon.

Kuninkaantie uuteen kukoistukseen -hanke

Kuninkaantie on vanha postireitti Norjan Bergenistä Oslon ja Tukholman kautta Maarianhaminaan, edelleen Saaristomeren kautta Turkuun ja Etelä-Suomen halki Venäjälle Viipuriin ja Pietariin asti.

Kuninkaantie on ollut Uudenmaan liiton ylläpitämä tavaramerkki, jolle on myönnetty matkailutiestatus. Uudenmaan Liiton hallinnassa oleva tavaramerkki päättyy 31.7.2016. Uudenmaan Liitto on päättänyt luopua tavaramerkistä.

Hankkeessa selvitetään vaihtoehdot, joilla Kuninkaantie-tavaramerkki saadaan säilytettyä ja sen ympärille muodostunut matkailutoimijoiden verkosto herätettyä uudelleen toimintaan. Tavaramerkille etsitään laajemmalla alueella toimiva uskottava ja luotettava hallinnoija, joka ottaa vastuun tuotemerkin säilyttämisestä, Kuninkaantien brändin kehittämisestä, yhteistyöverkoston ylläpidosta ja matkailutien osalta toimii sopimuskumppanina Liikenneviraston ja ELY-keskuksen kanssa.

Hankkeen tavoitteet:

1. Varmistaa, että Kuninkaantie-tavaramerkki saadaan pysymään yleisesti ja edullisesti hyödynnettävissä olevana tuotemerkkinä ja että Kuninkaantien matkailutie-status saadaan säilymään
2. Selvittää ja etsiä toimijat, jotka kiinnostuvat tuotemerkin ylläpidosta, mahdollisesti löytää kokonaan uusi toimija
3. Listata ne paikalliset yritykset, yhdistykset ja luontokohteet, jotka selvästi liittyvät Kuninkaantiehen
4. Koota alueiden toimijoita työpajoihin, joissa käydään läpi kiinnostus osallistua Kuninkaantie -brändin hyödyntämiseen
5. Sitouttaa toimijat brändin hyödyntämiseen
6. Järjestää vuoden 2017 aikana teematapahtumia, joiden avulla Kuninkaantietä tuodaan esiin
7. Toiminnan jatkon suunnittelu

Hanke toteutetaan seitsemän Leader-ryhmän, Varsin Hyvä ry:n, I Samma Båt – Samassa Veneessä ry:n, Ykkösakseli ry:n, Pomoväst rf:n, Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry:n, Kehittämisyhdistys SILMU ry:n ja Kehittämisyhdistys Sepra ry:n, yhteisenä alueiden välisenä hankkeena. Leader-ryhmät vastaavat hankkeen rahoituksesta ja toteutuksesta.

Hankkeen vetäjänä toimii hankekoordinaattori Mia Aitokari, joka aloitti tehtävässä 1.9.2016.

Yhteystiedot:
mia.aitokari (at) ykkosakseli.fi
p. 050 325 1453

Kuninkaantie Kungsvägen julkinen ryhmä Facebookissa